Eines per aconseguir la desconnexió digital

REDACCIÓ | GRUP HLA
Publicat: 
01-08-2022
Actualitzat: 31-08-2022 13:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Eines per aconseguir la desconnexió digital
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

La revolució provocada per Internet a la fi del segle passat és equivalent als canvis que es van produir en el Renaixement després de la invenció de la impremta. La principal conseqüència és un nou món en el qual tots estem connectats. Això comporta, com tots els avanços tecnològics, aspectes positius i negatius. Entre els segons es troba la pressió per no ser capaces de desconnectar de la tecnologia, ja sigui a l'entorn de treball o en les nostres relacions personals.

Adecco, consultora de Recursos Humans, va realitzar un estudi en el qual el 51,5% dels enquestats afirmava mirar el correu electrònic laboral mentre es trobava de vacances. La meitat d'ells ho revisava una o dues vegades al dia i el 9,3% ho feia constantment. Tan sols el 3,7% d'ells ho consultava just abans de tornar a l'oficina per a posar-se al dia. A més, el 60% dels treballadors atén trucades de treball.

Dret a la desconnexió digital

Segons la Llei orgànica Constitucional de Protecció de Dades, els treballadors tenen dret a la desconnexió digital respecte al seu treball en els moments de descans, vacances i permisos.

Així mateix, la llei garanteix que els empresaris hagin de fer polítiques internes per a establir la manera d'exercir aquest dret i la capacitació i sensibilització quant a l'ús adequat de les eines digitals per a evitar el fastig tecnològic. Molts problemes de salut -tant físics com psicològics- deriven d'això.

Dret a la privacitat en els dispositius de treball

La llei reconeix el dret a la privacitat en l'ús dels telèfons mòbils i PC de l'empresa, així com la privacitat en l'ús de la videovigilància i la geolocalització. L'ocupador podrà accedir a aquests dispositius, però amb restriccions. En concret, només pot fer-ho per a assegurar-se que el treballador està complint amb les seves obligacions laborals i per a garantir la integritat d'aquests dispositius.

Aspectes per a afavorir la desconnexió digital

Amb l'objectiu d'afavorir la desconnexió digital, seguir unes senzilles pautes durant la jornada laboral afavoreix tal desconnexió:

 • Mantenir la màxima concentració possible durant la jornada laboral per a evitar haver de consultar els dispositius posteriorment.
 • Organitzar i planificar les tasques per a ser el més eficient possible.
 • Evitar les crides, missatges i els correus electrònics als companys de treball fora de la jornada laboral.
 • Organitzar les reunions que realment són eficaces i que valen la pena celebrar-se. No excedir el temps d'aquestes.
 • Aprofitar el temps de descans el màxim possible.

Recorda:

 • La desconnexió digital està garantida per llei a Espanya.
 • Els ocupadors no poden accedir al material utilitzat per l'empresa per part dels treballadors excepte excepcions registrades en la llei.
 • L'eficàcia en la jornada laboral facilita una major desconnexió laboral.

Grup HLA

Comparteix

També t'interessarà