El 40% de les famílies immigrades i refugiades a Catalunya no tenen accés a Internet a casa

ACN
Publicat: 
15-03-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El 40% de les famílies immigrades i refugiades a Catalunya no tenen accés a Internet a casa

El 40% de les famílies immigrades i refugiades a Catalunya no té accés a Internet. Així ho mostra una enquesta feta pel Centre d'Informació a Treballadors Estrangers (CITE-CCOO) i la Fundació Catalana de Solidaritat amb Persones Asilades i Refugiades (ACSAR) a 202 famílies de 33 nacionalitats diferents. La mateixa enquesta apunta que el 86% no fa teletreball, el 70% no coneix com accedir a les gestions administratives en línia, com ara demanar cita prèvia al SOC o al SEPE o presentar documents, i que el 45% dels fills no tenen accés a l'educació telemàtica. Des d'ACSAR i CCOO alerten que el resultat -tot i una mostra reduïda- és "alarmant" i denuncien que la bretxa digital és un "factor de discriminació".

A més, asseguren que la bretxa empitjora les desigualtats a tots els nivells, tant laboral, com en la gestió de prestacions o l'accés al sistema educatiu. Per això, les dues entitats reclamen a les administracions un estudi "ampli" sobre la bretxa digital entre les famílies immigrades per veure'n l'abast "real".

També consideren que cal prendre mesures per reconèixer l'accés a Internet com a un dret i interpel·len les administracions perquè tinguin una "atenció especial" sobre els efectes de la bretxa digital en l'autonomia i igualtat d'oportunitats. A més, afegeixen, les administracions han de prioritzar polítiques per combatre "l’analfabetisme digital".

Assenyalen que és necessari capacitat i formar les persones immigrades en particular sobre la utilització dels recursos digitals vinculats a les gestions administratives en línia. En aquest sentit, creuen que s'haurien d'incorporar continguts vinculats a aquest tipus de gestions en els mòduls d'acollida previstos en la Llei d'acollida de Catalunya.

Per altra banda, apunten, cal promoure la formació per part de les administracions laborals, patronals i sindicats sobre teletreball i drets.

Sobre l'educació, reivindiquen mesures "urgents" per assegurar realment una escola inclusiva i acabar amb la bretxa digital. Per últim, també creuen que "s'ha d'instar" les empreses subministradores d'Internet a abaixar els preus.

Comparteix

També t'interessarà