El 60% de maquinària agrària supera de mitjana els 18 anys

SEGRE
24-11-2019
  • El 60% de maquinària agrària supera de mitjana els 18 anys

Pràcticament el 60 per cent de la maquinària agrària que s’utilitza a les explotacions espanyoles té una edat que supera de mitjana els divuit anys, raó que, per a la patronal de concessionaris Faconauto, explica en gran manera la sinistralitat que es registra a l’hora d’utilitzar-la. Per això reclama un pla Renove dotat amb cinquanta milions d’euros fins al 2025 per intensificar i accelerar la renovació de la maquinària, amb una antiguitat que dobla la mitjana europea, segons Faconauto.

En el conjunt de l’Estat es registren entre 70 i 100 accidents mortals a l’any. L’any passat es van registrar set accidents mortals de tractor a les comarques de Lleida, dels quals tres van ser accidents de trànsit. Així mateix, en els últims tretze anys més de quaranta tractoristes han mort d’accident a Ponent. L’any més negre per a l’estadística va ser el 2009, quan es van registrar vuit accidents mortals amb aquest tipus de vehicles agrícoles. En molts dels casos, es tracta de petits tractors sense cabines i amb víctimes d’avançada edat. En molts altres casos, els tractoristes han resultat ferits de caràcter greu.


El 2018 van morir a Lleida set persones en accidents de tractor i la xifra arriba a 40 en tretze anys

Per a Faconauto, la renovació passaria tant pels vehicles nous com utilitzats. Defensa que la dinamització del mercat de segona mà seria clau per potenciar la necessària renovació del parc. Tanmateix, els concessionaris del sector troben una barrera per a la seua comercialització, ja que la maquinària agrícola no està inclosa actualment en el Règim Especial de Béns Utilitzats (REBU), per la qual cosa han de pagar un tipus impositiu (IVA) superior al que paguen d’altres, com els importadors.

Per això, la patronal proposarà al nou govern que s’inclogui la maquinària agrícola utilitzada en el REBU, la qual cosa ajudaria molts agricultors a substituir el vell tractor per un altre amb millors mesures de seguretat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?