El 65% de les professions en què es treballarà d’aquí a 30 anys encara no existeixen

A.S.M.
Publicat: 
25-10-2017
Actualitzat: 25-10-2017 9:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El 65% de les professions en què es treballarà d’aquí a 30 anys encara no existeixen
  • El 65% de les professions en què es treballarà d’aquí a 30 anys encara no existeixen

Renovar-se o morir. Nokia va ser líder mundial de telefonia mòbil; Sony, en música transportable, i Kodak, en paper i pel·lícula per a fotografia, però va arribar Steve Jobs i va canviar el món tal com el coneixíem. I no s’ha deixat d’avançar. S’ha passat de la revolució digital a la “disrupció digital”. Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya, va advertir ahir que ningú està fora de perill. Tots els sectors són susceptibles de sucumbir a aquesta disrupció. “El 65% de les feines que exercirem d’aquí a trenta anys encara no existeixen i continuem formant els nens com si això no hagués de passar.” Els canvis són tan ràpids que desconcerten. La companyia de transport més gran del món és Uber, “que no té ni un sol vehicle” i el seu valor en borsa (68.000 milions d’euros) és molt superior al de Ford (49.000 milions). És només un exemple. Faura, advocat i màster en Economia i Direcció d’Empreses per la IESE, ha sigut directiu de grans empreses com Gillette, Braun (tant a la divisió espanyola com a la central de la companyia, a Alemanya), Chupa Chups (Estats Units), cafès Marcilla, Pepsico/Frito Lay o Tabacalera. “Cap sector és immune”, va advertir, en un món en el qual Facebook “compta amb més usuaris que habitants té la Xina”.

Segre compleix 35 anys amb la mirada posada en el futur. “Ha canviat la nostra manera de comunicar-nos, fins i tot la nostra relació amb la democràcia: la delegació de la nostra sobirania en els representants electes ha passat a veure’s com una usurpació per una part de la ciutadania”, va subratllar el director executiu de Segre, Juan Cal. “Tot el que ens semblava immutable s’ha tornat mòbil.” I aquestes incerteses també arriben als mitjans de comunicació. “Ens falten referents: tot canvia, però no sabem com ni per què.”

El claustre del Roser va acollir ahir el primer dels Diàlegs, amb els quals el diari líder de les comarques de Lleida commemora l’aniversari. Un dinar col·loqui va servir perquè Faura exposés davant d’una seixantena d’empresaris i polítics lleidatans alguns dels reptes als quals s’haurà de fer front. “La tecnologia avança més ràpid que la mateixa societat”, va subratllar. Per al director general de Telefónica a Catalunya, “un nou món implica uns nous valors”, però els debats ètics i legislatius que plantegen aquests canvis arriben tard. Davant d’aquest panorama, girar l’esquena a la tecnologia és un suïcidi, “tot i que encara no sapiguem monetitzar el potencial digital” que converteix els usuaris en productes.

El dinar, organitzat per Segre i Paradores Nacionales, i patrocinat per Telefónica, va comptar amb la presència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; Jaume Alsina, president del Grup Alimentari Guissona; Josep Maria Perera, conseller delegat de Nayox; Maria Rosa Eritja, presidenta de la Fecom; Josep Maria Gardeñes, president de la Coell, i Anselmo Llovera, responsable d’Autansa, entre d’altres.

La conferència i el col·loqui, a Lleida Televisió

Lleida Televisió retransmetrà la conferència de Kim Faura sobre La comunicació del futur divendres a les 16.30, dissabte a les 13.30 i diumenge a les 00.00. D’altra banda, dissabte regalarà un especial de 170 pàgines sobre el trenta-cinquè aniversari del diari i els vint anys de l’edició en català.

Comparteix

També t'interessarà