El 6è Festival Espurnes Barroques dedicarà més d'una vintena de propostes a la natura i la dansa

REDACCIÓ
Publicat: 
22-03-2023
Actualitzat: 08-05-2023 9:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El 6è Festival Espurnes Barroques dedicarà més d'una vintena de propostes a la natura i la dansa
    Peu de foto: 
    Espurnes Barroques 2023

El binomi natura i dansa, els contactes entre el barroc i el minimalisme, i la commemoració de l’Any Rector de Vallfogona. Aquests tres elements són el fil argumental de la sisena edició del Festival Espurnes Barroques. Una edició amb la qual el festival superarà el centenar de concerts programats des que es va crear el 2018. De la programació de “Natura en dansa” en destaquen 17 concerts, 12 dels quals són produccions pròpies; el naixement de l’Orquestra del Miracle, dirigida per Juan de la Rubia; dues instal·lacions (una plàstica i una sonora); dues passejades; una taula rodona i una conferència. El festival experimenta un clar creixement amb l’aposta d’unir música, art i gastronomia durant quatre caps de setmana de primavera a petits municipis de la Catalunya Central, que han preservat un patrimoni escultòric i arquitectònic únics del període barroc. 

El Festival, que donarà el tret de sortida el 12 de maig i es clourà l’11 de juny,  proposa al públic un viatge per la transició que fa un bosc des que es crema fins que torna a rebrotar. Per fer-ho generarà un recorregut invers al que fa la naturalesa: el primer cap de setmana s’articularà al voltant del foc, el segon al voltant de la fusta, el tercer al voltant del brot i el quart al voltant de la llavor. Com a inici i final, i com a epítoms de la dansa barroca, hi ha programades la integral de les Suites orquestrals de J.S. Bach, repartides entre el concert inaugural (el 13 de maig a Sant Ramon, amb el Bach Collegium Barcelona) i el concert de cloenda (l’11 de juny als Prats de Rei, amb Vespres d’Arnadí), que emmarcaran 6 propostes dansades de diversos gèneres i estils.

Els dos primers caps de setmana: del foc a la fusta

El primer cap de setmana (12 a 14 de maig) estarà centrat en el foc i la fusta cremada, amb un concert a l’entorn calcinat de les Tines de la Vall del Flequer amb el Bachcelona Consort. En el concert d’obertura del festival, al Santuari de Sant Ramon, s’hi podran escoltar les Suites orquestrals 1 i 3 de J.S. Bach, acompanyades d’una estrena estatal de Bernat Vivancos i d’un encàrrec al jove compositor Pol Requesens.

El segon cap de setmana (20 i 21 de maig) es focalitzarà en el paper de la fusta com a material i eina de creació artística. L’escultor, artista i fuster Pep Aymerich ha construït a l’interior de l’església de Sant Pere de Matamargó un sisè retaule per mostrar l’estructura oculta del retaule major. El cap de setmana del 20 de maig el Festival també proposa un dissabte de gènere per reivindicar el menyspreu i oblit de la dona al món barroc amb el concert “Ave Eva” a Vergós Guerrejat, i l’espectacle ‘Plebeyos bailes’ i una conferència de Maria Garganté a Súria.

El tercer cap de setmana: del brot a la llavor, amb una orquestra nova

El tercer cap de setmana (2 a 4 de juny) se centrarà en els brots, en el néixer i el renéixer. El Festival començarà a Vallfogona de Riucorb, actuant per primer cop a la província de Tarragona, per estrenar-hi un espectacle que posarà música a la vida del Rector de Vallfogona, el més gran poeta barroc en llengua catalana. També acollirà dues produccions pròpies més: un espectacle que combina barbershop i barroc a Castelltallat, i un concert a Guissona amb l’Acadèmia 1750 i el seu nou director Gilles Colliard, que comptarà amb la col·laboració dels alumnes del Conservatori de dansa de l’Institut del Teatre i un projecte d’inclusió social i artteràpia.

L’element nuclear del tercer cap de setmana, però, serà el naixement de l’Orquestra del Miracle dirigida per Juan de la Rubia. Un conjunt instrumental amb vocació internacional impulsat per la Fundació Espurnes Barroques que tindrà com a seu el Santuari del Miracle. Els músics faran els assajos en aquest entorn privilegiat i cada concert tindrà un artista que crearà una proposta per vincular l'orquestra amb el públic. En el seu debut, el dissabte 3 de juny, la lloberenca Marta Ricart serà l’encarregada de plasmar plàsticament el projecte musical, amb l’obra mural El so als ulls. La producció d’estrena de l’Orquestra del Miracle farà un recorregut pels diversos estils de barroc europeu (J.S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Händel…), amb voluntat de contribuir també a la difusió musical del patrimoni propi. El concert comptarà amb la veu de la soprano Marta Mathéu.

El quart i últim cap de setmana (11 i 12 de juny), el Festival es clourà amb la llavor de protagonista per explicar com, a partir de la percussió, es poden obrir les llavors d’un nou bosc. El darrer concert, en oposició al primer, són les Suites orquestrals 2 i 4 de Bach, que s’interpretaran a Prats de Rei, un dels municipis que enguany se suma a la programació del Festival, juntament amb Sant Ramon, el Pont de Vilomara, Navàs, Vallfogona de Riucorb i Odèn.

La dansa, les arts plàstiques i la gastronomia

La dansa és l’altre element puntal de la sisena edició d’Espurnes Barroques. El Festival no només portarà algunes de les millors formacions musicals del país, sinó també diverses propostes de dansa barroca, clàssica, contemporània i flamenca. Les actuacions de dansa tindran molta presència als primers concerts del Festival i aniran desapareixent a mesura que reneix el bosc cremat per cedir el protagonisme a la natura. El darrer cap de setmana, la dansa es traslladarà al videoart, en una proposta a Sant Llorenç de Morunys, i a un vol de falcons, que volaran al so del clavicèmbal d’Inés Moreno-Uncilla que estrenarà una composició de Joan Magrané a Canalda.

Per primera vegada, Espurnes Barroques es llança també al terreny de les arts plàstiques, amb una instal·lació de Marina Berdalet i Frances Bartlett (art amb fum) que es podrà veure a Solsona del 12 al 21 de maig, i amb els encàrrecs a Pep Aymerich i Marta Ricart. 

Com sempre, totes les activitats comptaran amb tastos gastronòmics inclosos en el preu de l’entrada, que fan èmfasi en el valor del producte de proximitat. És per això que la Fundació Espurnes Barroques continua apostant per la creació de productes –sobretot gastronòmics– al voltant del festival. Si l’any passat llançava la cervesa La Barroka (feta amb La Pirata Brewing), enguany estrena una infusió pròpia, la Bassadòria (feta amb Cafès Gener); l’olor pròpia del festival: l’Essència d’Espurnes (feta amb EssènciesCat), que portarà l’olor de bosc a dins de les esglésies, i la neula de l’orquestra (feta amb El Rosal), que acompanyarà la formació en les seves actuacions fora del festival. 

Les activitats socials i educatives guanyen pes

L’edició 2023 del Festival ha programat més d’una cinquantena d’activitats socials i educatives en paral·lel als concerts, en una aposta ferma per acostar la cultura a diversos col·lectius sensibles. Per això es desplega un nodrit programa educatiu a diverses escoles, es fan accions socials en llars d’avis i es treballa en col·laboració amb diversos col·lectius que atenen persones amb diversitat funcional, com l’Associació Alba, l’Associació Amisol o la Fundació Ampans.

L’any passat, les accions del Festival Espurnes Barroques van arribar a més de 4500 persones i enguany es preveu augmentar l’abast d’aquest impacte. El festival Espurnes Barroques ofereix quatre tipus d’abonaments que podreu trobar al seu web per poder gaudir al màxim de la programació d’enguany.

Comparteix

També t'interessarà