⏯️ El Canal d'Urgell demanarà la Declaració de Zona Catastròfica i "si no plou, el reg es tancarà al maig"

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
12-04-2023
Actualitzat: 12-04-2023 14:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Canal d'Urgell demanarà la Declaració de Zona Catastròfica i "si no plou, el reg es tancarà al maig"
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu - Oriol Bosch (ACN)

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell demanaran la Declaració de Zona Catastròfica a la Generalitat. Així s'ha acordat en una junta celebrada aquest dimecres a la Casa de Canal de Mollerussa i es preveu donar el vistiplau en un ple de la comunitat el pròxim dia 20 d'abril. La situació de sequera és "absolutament excepcional i persistent" i per això, si no plou, s'haurà de tancar l'aigua del canal a finals de maig. El president dels regants, Amadeu Ros, ha demanat que no es planti cereal d'estiu perquè "no tenim aigua" per garantir-ne el seu creixement. Les reserves del sistema Oliana-Rialb es troben a 42 hectòmetres cúbics d'aigua i les aportacions són les més baixes dels darrers 70 anys.

La junta de govern dels regants del Canal d'Urgell ha aprovat aquest dimecres noves mesures degut a la situació "crítica" de sequera i falta de reserves d'aigua. L'inici de campanya el passat 27 de març ja va ser una setmana més tard del que és habitual i a més a més es van aplicar mesures com la rebaixa d'un 40% de la dotació d'aigua. La falta de precipitacions i temperatures elevades per l'època han portat a demanar ja indemnitzacions al Govern i al govern espanyol perquè no es podrà cultivar cereal d'estiu i això provocarà pèrdues milionàries. Amadeu Ros ha remarcat que des de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) "saben el que estem patint i el que podem arribar a patir" i per això s'ha mostrat convençut que avalaran totes aquestes indemnitzacions

El director general del canal, Xavier Díaz, ha explicat que la sequera és "absolutament excepcional i persistent" amb unes reserves útils als embassaments d'Oliana i Rialb de 42 hectòmetres cúbics. Amb aquesta situació, s'ha decidit rebaixar novament la dotació i passar dels 27 metres cúbics per segons als 23, per tal d'allargar una mica més la disponibilitat per regar el cereal d'hivern, que s'ha de segar al juny. Si no plou, es podria arribar amb aquestes condicions fins a finals de maig, però llavors, s'hauria de tancar el canal i fer una gestió com la de la tardor i l'hivern, quan el canal està tancat durant tres setmanes i s'obra durant una setmana per garantir abastaments a la població i la supervivència dels arbres.

Segons Díaz, les aportacions d'aigua són les més baixes dels darrers 70 anys i ara cal ser "realistes i pessimistes". Per això, al ple de la Comunitat que se celebrarà el pròxim 20 d'abril s'acordarà la petició de Declaració de Zona Catastròfica al Govern i a la CHE se li demanarà la declaració d'un estat excepcional per sequera extraordinària i que s'iniciïn les gestions per compensar totes les pèrdues que hi haurà questa campanya, "que seran molt elevades".

El Canal d'Urgell és la infraestructura de regadiu que rega més hectàrees del país. Són unes 70.000 situades entre les comarques del Pla d'Urgell, la Noguera, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià. A més a més d'aportar aigua pel regadiu, dona servei a una població d'uns 77.000 habitats i també a les industries i a la ramaderia d'aquestes comarques.

Comparteix

També t'interessarà