El Canal d'Urgell forma síndics i vigilants per posar en marxa la nova aplicació per optimitzar la gestió del reg

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
29-01-2024
Actualitzat: 29-01-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Canal d'Urgell forma síndics i vigilants per posar en marxa la nova aplicació per optimitzar la gestió del reg
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

Els síndics i vigilants de reg de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell ja s'estan formant per aplicar el nou model de distribució equitativa de l'aigua del canal principal durant la pròxima campanya. Es tracta del nou sistema informàtic per repartir l'aigua de manera proporcional a les superfícies de regadiu mitjançant la nova unitat hidro, que representa els regs disponibles d'una finca. D'aquesta manera, a l'inici de campanya cada finca disposarà de tants hidros com reserva d'aigua disponible hi hagi al sistema Oliana-Rialb. Ara com ara, la Comunitat de Regants assegura que els pagesos disposen de prop de 2 hidros, o el que és el mateix, 2 regs de cara la següent campanya que s'iniciarà a mitjans del mes de març.

La nova aplicació només estarà disponible per als vigilants de la zona regable, els quals efectuaran les comandes de reg. Mitjançant un mapa interactiu, els vigilants podran activar i desactivar el parcel·lari de les diferents col·lectivitats i fer efectiu el marcatge de les finques que es volen regar.

Tot plegat es durà a terme amb una petició prèvia dels pagesos, els quals hauran de comunicar a la Casa Canal la superfície que volen regar amb un número de finca. En la versió pública de l'aplicació, els usuaris podran consultar l'estat de la seva comanda, així com un registre dels hidros.

Aquest nou model de repartiment permet donar marge de gestió als pagesos. "Si una persona que només té arbres no disposa d'hidros suficients, podrà llogar una finca de cereal", ha exemplificat el president de la Comunitat General de Regants, Amadeu Ros.

Així mateix, els hidros es podran cedir entre subparcel·les de la mateixa col·lectivitat. Cadascuna de les cessions serà validada o denegada en funció de les limitacions de capacitat de transport que pugui tenir una determinada boquera o sector.

Tot i que la voluntat de la Comunitat de Regants és que no hi hagi restriccions, Ros explica que de cara la propera campanya el sistema compta amb prop de 2 hidros "que ja dona per fer certs cultius".

Sigui com sigui, Ros assegura que "tot és més fàcil amb un reg modernitzat" i considera que el nou model ha arribat per a quedar-se tant si hi ha més o menys aigua. "És l'única manera de fer-ho", ha dit.

La meteorologia dona un respir al sector

Les pluges que han caigut aquest mes de gener i que han recollit una mitjana total superior als 40 litres per metre quadrat han donat un respir als pagesos, els quals podran estirar sense regar fins a l'inici de la campanya de reg.

Així mateix, la humitat que crea la boira en determinades zones també ajuda tant als cultius de cereal com als arbres que necessiten fred. Tot i això, Ros conclou que les pluges a la muntanya són necessàries, ja que la situació de les reserves continua sent dolenta.

Comparteix

També t'interessarà