El canal d'Urgell només pot garantir un reg de supervivència als fruiters

REDACCIÓ
Publicat: 
04-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El canal d'Urgell només pot garantir un reg de supervivència als fruiters
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), en el marc del ple de la junta de govern celebrat el passat dimarts, va acordar una sèrie de restriccions amb l’objectiu de preservar el subministrament d’aigua per als abastaments. La declaració d’estat d’excepcionalitat per sequera extraordinària per part de Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) arran de la situació sota mínims a la conca del Segre i la manca de reserves d’aigua als embassaments ha obligat la CGRCU a prendre aquesta mesura extraordinària. Tot i això, puntualment i segons les disponibilitats d'aigua, es destinarà un reg de subsistència per als arbres.

Així doncs, el canal principal únicament servirà aigua per a abastaments i per a reg de supervivència dels arbres. “Atès que els volums disponibles a dia d’avui són molt limitats, el reg de supervivència no està garantit durant tots els mesos d'estiu, ja que depèn de les noves aportacions que puguin arribar a l’embassament de Rialb durant els propers mesos”, resa el comunitat emès avui per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, alhora que puntualitza que “la disponibilitat de reserva actual únicament permet realitzar un torn de reg als arbres”. L’inici del reg de supervivència dels arbres es decidirà previ acord de la junta de govern.

Tècnicament, la distribució d’aigua del canal principal es durà a terme de manera contínua amb un cabal mínim operatiu d’entre 1,5 i 2 m3/s que serà repartit per diferents trams i boqueres del canal alternativament per al subministrament d'aigua als abastaments de la població. Així mateix, la CGRCU recomana a les poblacions que adoptin mesures i restriccions en el seu consum. També informa que l’aigua procedent dels desguassos es destinarà per al reg d’arbres i es recomana a les col·lectivitats que destinin l’aigua dels seus pous i embassaments al reg d’arbres.

Finalment, el mateix comunicat informa que la Comunitat de Regants està gestionant amb les administracions la disposició d’ajuts i indemnitzacions per pal·liar les pèrdues als cultius.

Comparteix

També t'interessarà