El comerç electrònic factura un 1,5% del PIB de Catalunya

ACN
Publicat: 
30-11-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El comerç electrònic factura un 1,5% del PIB de Catalunya
  • El comerç electrònic factura un 1,5% del PIB de Catalunya

La facturació del comerç electrònic a Catalunya supera els 3.773 milions d'euros, un 1,5% del PIB, segons un estudi elaborat per ACCIÓ. En total, hi ha 827 empreses dedicades al sector i donen feina a més de 18.330 treballadors. Un 41% d'aquestes companyies són plataformes tipus 'marketplaces', un 32% són marques que han nascut per vendre els productes en format digital i un 11% proveeixen solucions per a altres empreses de l'àmbit del comerç electrònic. Per tipologia, el 99% són petites i mitjanes empreses amb menys de deu anys de vida. "Hi ha hagut un creixement importantíssim del comerç electrònic", ha reconegut el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, en la primera jornada de la Setmana de la Internacionalització de l'entitat.

Per impulsar la internacionalització de les empreses catalanes aprofitant aquests nous canals de venda, ACCIÓ posarà en marxa el programa 'International eTrade' el 2021. Aquesta iniciativa contempla un mapa de serveis en internacionalització en línia i preveu donar suport a més de 2.000 empreses catalanes. Aquest any, una quarta part de les empreses catalanes han introduït serveis de comerç electrònic. Una tendència creixent en els últims anys, però consolidada arran de la crisi del coronavirus. Per sectors, les empreses de moda i disseny són les més habituals, amb una quota del 14%; seguides de les que operen en Traveltech, un 12%, i el Foodtech, un 11%.

En paral·lel, el nombre d'empreses internacionalitzades amb suport d'ACCIÓ ha crescut un 13% en el primer semestre, tot i l'impacte de la pandèmia. En concret, les oficines de l'agència han recolzat la internacionalització de 740 empreses entre gener i juny i han donat suport a 1.220 projectes d'innovació i exportació de productes i serveis a nous mercats.

"L'aposta per la internacionalització com a país ha estat bona", ha resumit Romero. De fet, Catalunya ha registrat nou anys consecutius amb rècord d'exportacions i un creixement sostingut en el nombre d'exportadores regulars.

Tot i això, l'agència preveu passar de les 17.000 empreses exportadores regulars a les 20.000 en deu anys. Per altra banda, també pretén incrementar el nombre de companyies catalanes amb filials a l'estranger, de les 3.150 actuals a 5.000 en una dècada.

De cara a l'any que ve, ACCIÓ preveu una "recuperació clara" de les exportacions i recorda que l'economia catalana està "fortament afectada" pel comerç mundial. Així, quan aquest cau, l'economia catalana "pateix més", mentre que quan creix, les empreses de Catalunya en treuen "més profit".

Comparteix

També t'interessarà