El Constitucional deixa 'penjada' la nova llei catalana del cànnabis

R. RAMÍREZ
05-12-2017
  • El Constitucional deixa 'penjada' la nova llei catalana del cànnabis

El Tribunal Constitucional (TC) ha deixat en suspens la llei que regula el cultiu, la distribució i el consum de cànnabis a Catalunya, menys de cinc mesos després que aquesta normativa pionera a Espanya rebés l’aprovació al Parlament. La resolució, del passat 28 de novembre i publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat, respon a un recurs interposat pel president del Govern central, Mariano Rajoy, i obre un període durant el qual la llei quedarà sense efecte per un termini d’almenys cinc mesos.

La suspensió de la llei arriba quan el primer club de fumadors de cànnabis ha obtingut autorització a Lleida ciutat, i mentre s’han plantejat projectes per a locals on consumir-lo i distribuir-lo en municipis lleidatans com ara la Pobla de Segur, Montferrer i Castellbò i Ribera d’Urgellet. La majoria d’aquests ajuntaments van establir moratòries urbanístiques per regular aquesta activitat. Val a recordar que aquesta normativa obre la porta perquè clubs de consumidors legalment constituïts conreïn cànnabis per al consum propi dels membres. Actualment, n’hi ha una desena a Lleida.

Ja en el debat parlamentari d’aquesta llei es van plantejar possibles conflictes respecte a la normativa espanyola i les competències de l’Estat, com per exemple el fet que el Codi Penal castiga el transport d’aquesta substància. El fet que el recurs d’inconstitucionalitat procedeixi del president del Govern central suposa la suspensió automàtica de la norma per un període de fins a cinc mesos, passats els quals el Tribunal haurà de decidir si ratifica la mesura cautelar o bé l’aixeca a l’espera de dictar sentència.

Deixa també en suspens part de la norma contra el canvi climàtic

D’altra banda, un altre recurs d’inconstitucionalitat per part de l’Estat ha suposat la suspensió temporal de diversos articles de la llei catalana contra el canvi climàtic.

El Tribunal Constitucional (TC) ha deixat també en suspens de manera temporal disset articles i vuit disposicions transitòries i finals de la llei catalana contra el canvi climàtic, també arran d’un recurs interposat pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Entre els articles impugnats (i en suspens durant almenys cinc mesos), destaquen els que establien un impost per gravar els vehicles amb més emissions a l’atmosfera, amb el qual la Generalitat de Catalunya esperava ingressar uns 75 milions d’euros anuals. Aquesta suma, de la mateixa manera que la recaptació d’altres impostos ambientals, havia de dotar un fons climàtic per tal de sufragar mesures per combatre el canvi climàtic. Els articles relatius a aquest fons també són objecte de litigi amb l’Estat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?