El consum de fruita i de carn cau i puja el de l'oli verge extra

REDACCIÓ
25-06-2019
  • El consum de fruita i de carn cau i puja el de l'oli verge extra

El consum de fruita, de pinyol o de llavor, continua reduint-se a les llars espanyoles, igual com passa amb les carns fresques. Així consta a l’últim informe presentat ahir pel ministeri d’Agricultura referit al 2018 i que confirma que es manté el volum de compres de fruita seca per part de les famílies, mentre que guanyen adeptes l’oli d’oliva verge extra i els vins amb denominació d’origen, per la seua banda, retrocedeixen a les llars.

En el cas de les fruites fresques, el consum ha baixat un -1,8 per cent, encara que el seu valor s’incrementa un 4 per cent per la millora dels preus. Els espanyols consumeixen per càpita una mitjana de 9,44 quilos de poma (-4,1% respecte a un any abans), uns altres cinc de pera (-1,5%) i 3,07 quilos de préssecs (-11,4%).

Les famílies tendeixen a intentar cuidar-se, amb productes a la planxa i amanides

Els cítrics (taronja, llimons, mandarines i pomelo) són les varietats de fruita fresca que més es compren (28,09%), seguides de les fruites exòtiques (plàtans, kiwi, alvocat, pinya i xirimoia) i les fruites de llavor (raïm, pomes i peres).

El consum total de carns durant aquest últim any 2018 retrocedeix un 2,6 per cent, encara que en valor repunta un 0,5 per cent, per l’impacte de la pujada de preus.

El 2018 només millora el consum de carns processades (+1,9%), mentre que baixa el de fresca i congelada. La ingesta de carn de boví fresc baixa un -5,2%; la de pollastre, un -2,9%; la de conill, un -16,4%; la d’oví, un -8,5%; i la de porc, un -2,0%.

Un altre dels pilars de la dieta mediterrània, com són la fruita seca, mantenen l’interès dels consumidors. En el cas concret de l’ametlla, la producció més estesa a la província, es manté pràcticament estable en un quart de quilo per persona i any, segons la informació que maneja el ministeri encapçalat per Luis Planas.

Sí que repunten, tanmateix, les compres d’altres productes de qualitat, que cada vegada guanyen importància a la producció final agroalimentària de Ponent, com és l’oli d’oliva verge extra.

L’oli més consumit a les llars espanyoles continua sent el tipus oliva i destaca el repunt en les compres del verge extra amb un increment de la seua quota de mercat d’un 7,2% fins a assolir els 22,4 punts percentuals. En total suposa 2,67 litres per persona i any.

En el cas dels vins amb denominació d’origen, el seu consum a les llars espanyoles retrocedeix en un -2,3% en volum. Malgrat això, s’incrementa en un 2,3% el valor dels caldos d’aquestes característiques adquirides al llarg del 2018. Els vins amb denominació d’origen protegida, representen el 49,1% del volum total de caldos, d’acord amb la informació del ministeri.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta