El Convent de Sant Bartomeu, la joia del renaixement català

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
18-10-2018
Actualitzat: 18-10-2018 13:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Convent de Sant Bartomeu, la joia del renaixement català

Avui viatgem a Bellpuig, la tercera població en nombre d’habitants de l’Urgell.  Per conèixer el convent de Sant Bartomeu hem de dirigir-nos a les afores del municipi. Aquest edifici d’estil de transició del Gòtic al Renaixement fou construït el 1507 per ordre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola, que era baró de Bellpuig, però també virrei a Nàpols i Sicília.

El convent va ser residència de frares franciscans. Durant la Guerra del Francès, l'església va estar juntament amb tot el convent afectada per l’ocupació dels soldats francesos el 1809.  Restà abandonat arran de la desamortització del 1835, fins que el 1899 l’ocuparen els pares paüls  i el 1990 va passar a formar part de la Generalitat.

L’edifici és de forma rectangular, i està organitzat en dos claustres. El més petit es troba prop de l’entrada, d’estil gòtic, amb arcs apuntats a la planta baixa i una galeria d'arcs de mig punt al primer pis.

El segon claustre és més gran, d’estil gòtic tardà, és l’element arquitectònic més destacat del convent. L'arquitectura del convent mostra el contrast entre l'austeritat franciscana i l'esplendor amb la qual el va voler dotar la família dels Cardona Anglesola, present sobretot en la decoració del claustre de la cisterna. La segona galeria és molt original, i no n’ha ha cap d’igual a tota Catalunya. Està composta per deu columnes de fust helicoïdal o entorxat, amb capitells figurats. Cal destacar també la sala capitular, el lavabo del refetor d’estil plateresc .

El mausoleu

Del 1531 fins a 1842, el convent es va convertir en el mausoleu renaixentista del seu fundador, Ramon Folc III de Cardona-Anglesola. El va encarregar la seva muller Isabel de Recasens a un escultor napolità, Giovani Merliano da Nola, com a homenatge al seu difunt marit i per recordar el victoriós passat militar i mariner del prohom de Bellpuig. El sepulcre, que va ser transportat en diferents peces des de Nàpols, és de marbre blanc de Carrara. Té l’estructura d’un arc de triomf clàssic que acull la figura del baró ajagut i vestit amb l’armadura de guerra i vol significar el triomf sobre la mort així com  el relat de les qualitats i les gestes de l’heroi.

Si volem visitar-lo, el trobarem a l'església parroquial de Sant Nicolau on es va traslladar l’’11 de maig de 1842 per assegurar la conservació. L’obra va ser declarada monument historicoartístic l’any 1925, i el conjunt és considerat una de les millors obres del renaixement català.

Si us hem fet venir ganes de visitar aquesta joia del renaixement, podeu demanar una visita guiada on us explicaran més en detall qui era Ramon Folc de Cardona-Anglesola, i el seu llegat.

Comparteix

També t'interessarà