⏯️ El cultiu de la Dansa, l’Art i la Natura, a la segona edició del Festival Natures

REDACCIÓ
08-09-2020
  • ⏯️ El cultiu de la Dansa, l’Art i la Natura, a la segona edició del Festival Natures
  • ⏯️ El cultiu de la Dansa, l’Art i la Natura, a la segona edició del Festival Natures

La segona edició del Festival Natures tornarà a omplir la població de l’Alzina de l’Aguda, a la Noguera (Lleida), de Dansa, Art i Natura durant els mesos de setembre i octubre de 2020. La proposta, impulsada per tragantDansa, pretén consolidar-se com una trobada dedicada al suport i mostra de propostes artístiques que dialoguen amb el paisatge rural i adaptarà la programació a les condicions sanitàries actuals derivades de la crisi de la COVID-19.

Entre el 18 de setembre i el 12 d’octubre, el Festival NATURES’20 oferirà un programa d'activitats per a tots els públics, a partir de tres línies de treball:

  • La mostra d’espectacles de Dansa i Arts Plàstiques que es vinculin amb l’entorn rural.
  • La formació a professionals i públic general en els camps del LanDance i Land Art.
  • El suport a la creació amb un Programa de Residències artístiques.

El Festival es presenta així com un espai singular de creació i trobada descentralitzats, fora dels nuclis urbans, de les sales i teatres convencionals, on la relació Dansa – Natura / Paisatge – Arts ens aporti aprenentatges enriquidors tant als creadors/es i artistes professionals com al públic en general.


4 d’octubre: Jornada principal amb públic

Proximitat i intercanvi de disciplines artístiques amb l’entorn rural

La trobada principal de NATURES’20 tindrà lloc el 4 d’octubre, amb una Jornada sencera on el públic general podrà gaudir de tallers i espectacles amb els quals explorar diferents maneres d'establir contacte amb la Natura, crear i aprendre d’ella. La jornada constarà de les següents parts:

  • Mostra / Recorregut itinerant per veure les Intervencions Artístiques en l’entorn rural. Mostra de les propostes artístiques realitzades específicament en el paisatge o localitzacions properes a tragantCamp, utilitzant els materials i els estímuls de l’entorn, durant el programa de Residències de Creació. Durant la passejada es podran veure les peces de dansa dels artistes Emma Riba i David Font (Dels gestos perduts i els sons oblidats), Marcos Nacar i Matilde Bassetti (Tierra trazada), Quim Vilagran (Górecki) i Sara Pons (Win-Do-W), així com les intervencions dels artistes plàstics Jaume Amigó (El món a l’inrevés), Oriol Teixidor (Immersió) i Víctor Mata (Disc).
  • Xerrada i taller sobre Art i Paisatge: Cos, pedra i paisatge. A càrrec de l’Historiador de l’Art i artista Víctor Mata. Aquest posarà en relleu la importància de conservar els paisatges rurals que configuren el nostre entorn físic, el nostre univers emocional i identitari, i ensenyarà als participants com treballar amb pedra seca, un material molt abundant a la zona.
  • Dinar popular a l’aire lliure on es reunirà públic divers – participants del taller, públic assistent a les actuacions, els artistes, etc. Aquesta fórmula té per  objectiu facilitar l’intercanvi social entre els assistents del Festival.
  • Concert i cloenda a càrrec del grup Microrgànic Trio. Al vespre tindrem un moment per compartir impressions sobre el que s’ha vist i sentit durant el Recorregut itinerant i la resta d’activitats de la jornada.

Del 10 al 12 d’octubre: Laboratori de Creació

Cultivant l’escolta i la creativitat

Un dels objectius de NATURES és oferir una proposta formativa enriquidora, motiu pel qual hem programat un Laboratori de Creació de Dansa a la Natura: Cultivant l’escolta i la creativitat. A càrrec d’Olga Tragant, el laboratori es planteja com una estada de tres dies a tragantCAMP, dirigida a professionals, semiprofessionals i alumnes en formació en Dansa.

La proposta se centrarà en el treball a partir d’elements de l’entorn natural com a generadors de la nostra exploració i improvisació des del cos i el moviment. Els participants afinaran els sentits i s’endinsaran en les sensacions, l’imaginari i la fisicalitat del cos. Què ens desperta el contacte i el diàleg amb els elements de l’entorn natural? Com motiven la nostra expressió i creació? Com ens parla l’entorn  i els seus elements?


Del 18 al 27 de setembre: Programa de Residències Artístiques

Suport a la creació de treballs de Dansa site-specific

El programa de Residències de Creació està dirigit a creadors professionals del món de la Dansa. Totes les intervencions que es presentaran en el Festival NATURES hauran estat creades durant el programa de Residències de Creació, que té per objectiu donar suport al desenvolupament de treballs que s’integrin, es relacionin i dialoguin específicament amb l’entorn rural de l’Alzina de l’Aguda (la Noguera).

Els/les artistes escollits per formar part del programa de Residències s’establiran a tragantCAMP els caps de setmana del 18 al 20 i del 25 al 27 de setembre per elaborar els projectes que posteriorment faran públics a la mostra del diumenge 4 d’octubre. Les propostes estableixen un diàleg entre cos, matèries, moviment i Natura, posant èmfasis en aspectes com el nostre vincle amb els costums i tradicions agrícoles, en el cas de l’Emma Riba i el David Font, la natura humana i el gest respiratori en relació amb l’espai, amb Quim Vilagran, el recorregut com a experiència subjectiva del territori, amb Marcos Nacar i Matilde Basseti, la petja humana en el planeta, amb Oriol Teixidor,  la possibilitat d’artialitzar un paisatge,  amb Víctor Mata o la capacitat d’observar i escoltar els petits detalls de la Natura de Jaume Amigó, entre d’altres.


El Festival Natures 2020 manté el programa i l'adapta a les circumstàncies actuals

Després de la primera edició de NATURES l'any passat i de la seva bona acollida per artistes i públic, presentem aquesta segona edició amb molta il·lusió. Malgrat les circumstàncies actuals, no volem renunciar a la seva continuïtat i és per això que hem mantingut tota la programació prevista inicialment.

Totes les activitats del Festival NATURES'20 es desenvoluparan a l'exterior, pels voltants de tragantCAMP a l'Alzina de l'Aguda i s'adoptaran els protocols necessaris per a mantenir les mesures d'higiene i distanciament i poder gaudir amb seguretat  de totes les activitats programades.


L'Alzina de l’Aguda (Noguera) i tragantCAMP, emplaçament del Festival

El poblet de l’Alzina de l’Aguda és un nucli de 20 habitants situat a la comarca de la Noguera (Lleida), en el llindar amb la comarca de la Segarra. L’Alzina pertany al municipi de Vilanova de l’Aguda i es troba entre els pobles de Guissona i Ponts. Altres municipis que es troben pròxims a l’Alzina són Agramunt, Artesa de Segre, Cervera i Tàrrega.

El poble de l’Alzina es troba en mig d’un entorn envoltat de camps d’ordi i blat i de petits boscos d’alzines i roures. Amb unes estacions molt marcades i un paisatge també molt canviant depenent de l’època de l’any, l’Alzina és sinònim de tranquil·litat i silenci en una zona amb molt baixa contaminació lumínica i cels especialment estrellats.

En aquesta localització es troba tragantCAMP, una de les seus de tragantDansa. Aquest projectes neix amb el desig de poder oferir diverses activitats en un entorn natural, un espai per gaudir i concentrar-se sense les distraccions, el ritme i l’estrès que poden generar les ciutats.

Fa ja quinze anys, l’Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó, varen adquirir unes antigues granges de pollastres que havien estat en desús feia molts anys. Al llarg dels anys han anat restaurant aquests espais. Des de fa catorze anys, s’hi troba l’estudi de treball de l’artista Jaume Amigó i ara fa quatre anys ha quedat equipada una nau per activitats de Dansa i pràctiques corporals.

En aquesta segona edició, des de NATURES volen potenciar una trobada artística en un territori rural on les propostes artístiques i l’Art en general no hi acostumen a ser presents. Volen fer créixer el públic interessat per aquest territori i cultivar una mirada envers el territori rural des de l’àmbit de la creació artística.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta