El Festival de Pasqua de Cervera dedicarà la seva 13a edició a Pau Casals

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
06-03-2023
Actualitzat: 06-03-2023 13:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Festival de Pasqua de Cervera dedicarà la seva 13a edició a Pau Casals
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)
  • El Festival de Pasqua de Cervera dedicarà la seva 13a edició a Pau Casals
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)
  • El Festival de Pasqua de Cervera dedicarà la seva 13a edició a Pau Casals
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

Del 30 de març al 8 d’abril, Cervera es tornarà a convertir en la capital de la música clàssica catalana, tot una fita que consolida aquesta ciutat com un dels punts claus de la música feta al nostre país. Un impuls pels compositors i intèrprets catalans en tots els vessants: promocionant la música de les noves generacions de creadors i posant de nou a la palestra obres del nostre passat més immediat i més llunyà, per tal de recuperar i difondre el nostre patrimoni musical.

En aquesta tretzena edició del Festival, es podran viure 10 produccions musicals diferents que es concretaran en un total de 15 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais d’actuació.

El concert inaugural anirà a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell amb el programa “Música i exili”. La programació seguirà amb el Cor Madrigal que interpretarà “Un segle de música coral catalana”; també es viurà un concert degustació que comptarà amb la presentació del nou disc de Lluís Capdevila, “Lament”; el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato ens aproparan “Les cançons de Pau Casals”; Roger Illa interpretarà amb un fortepiano el programa “La música per a tecla del XVIII i XIX català. Emigració, exili, duel i retorn”; Kebyart Ensemble portarà a Cervera “Memòria”; Nexus Piano Duo el programa “Un piano i quatre mans”; el Quartet Atenea “Des de Quito a St. Petersburg passant per Barcelona”; i l’Orquestra Barroca Catalana clourà el festival amb “L’esplendor del barroc català”. Com és habitual, també tindrà lloc un espectacle dedicat als més petits per acostar-los la música i la cultura. En aquest cas, anirà a càrrec de la companyia Eix Creatiu amb “A tentipotenti”.

El director artístic, Jordi Armengol, destaca que en aquesta edició el Festival de Pasqua es commemora el 50è aniversari de la mort de Pau Casals i, tot fent èmfasi amb l’exili que va patir un dels nostres compositors i intèrprets més universals, el certamen posarà en valor l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats.

Tal i com destaca Armengol, Pau Casals és una de les personalitats de la nostra cultura més universals i símbol de la lluita per la pau a través de la música. A causa de l’esclat de la Guerra Civil i el posterior establiment de la dictadura, Casals, a l’edat de 63 anys, va patir exili degut als seus ideals, ben coneguts per tothom. Ja no tornaria mai més a Catalunya i moriria el 1973 a Puerto Rico. Va estar, doncs, 34 anys sofrint l’enyorança i el sentiment de desarrelament que comporta viure forçosament lluny de casa. De la mateixa manera, el director artístic també afirma que “molts altres músics, ja des del segle XVIII, també es van veure obligats a deixar el nostre país, sigui per motius ideològics com Casals o bé emigrant per poder treballar a l’estranger”. L’obra de tots ells conforma un llegat, en molts casos dispers, que també hem de descobrir, valorar i finalment, reivindicar.

D’aquesta manera, dos fils conductors recorren la programació del Festival d’enguany: la música i la vida de Pau Casals i l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats. Al repertori de cada concert, treballat juntament amb cadascun dels intèrprets, s’hi troba com a mínim alguna peça dels següents tretze compositors: els exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard i els emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Terradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

Cal destacar, que enguany es tornen a organitzar diverses activitats paral·leles, ja que el Festival de Pasqua vol ser una reunió d’aquells interessats per la música clàssica catalana i la seva història (tant contemporània com passada). En aquest sentit, es projectaran dos documentals sobre la vida i les principals fites de Pau Casals, una conferència a càrrec de Pepe Reche sobre l’Orquestra Pau Casals, i una exposició i conferència amb Jaume Ayats sobre els “Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”.

El Festival de Pasqua s’ha presentat aquest dilluns, 6 de març, amb l’assistència del paer en Cap de Cervera, Joan Santacana; el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Albert Turull; la regidora de Cultura i diputada de la Diputació de Lleida, Mercè Carulla i el director artístic, Jordi Armengol. El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.

Comparteix

També t'interessarà