El Festival Internacional de Cinema d'Àger celebrarà la segona edició del 4 al 6 d’octubre amb catorze produccions
Després de l'èxit de la primera edició, el Festival Internacional de Cinema d'Àger (FICdÀ) torna amb força per celebrar la seva segona edició del 4 al 6 d'octubre de 2024. El certamen manté l’objectiu de posar en valor el cinema independent internacional i fer-lo accessible a les comarques de Ponent amb una programació de gran qualitat en un marc incomparable com la Col·legiata de Sant Pere d'Àger. El canvi de dates del festival, que l'any anterior es va celebrar del 20 al 23 de juliol, respon a la voluntat d'impulsar el turisme en una època de menor demanda.
El FICdÀ 2024 oferirà un total de 14 curtmetratges, dividits entre 10 ficcions i 4 documentals, gènere que sovint queda relegat en els festivals i pel qual es fa una aposta especial en aquesta edició. Al mateix temps, també destaca la presència equilibrada de dones cineastes, fet que reafirma el compromís del certamen amb la paritat de gènere en la creació cinematogràfica.
Durant la presentació del FICdÀ, els directors Albert Carbó i Marcel Carbó han apuntat que “es tracta d’una selecció de qualitat amb títols premiats en altres certàmens i que, gran part d’ells, han passat per festivals qualificadors dels Goya”. Al mateix temps, també han destacat que més enllà de l’entreteniment, els catorze curts “permetran a l’espectador reflexionar través de missatges potents i històries colpidores”. Durant els dies del FICdÀ està previst que sis dels equips dels curtmetratges presentin els seus treballs en els col·loquis posteriors a les projeccions.
Per la seva banda, l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha celebrat que el FICdÀ “torni a posicionar Àger en el circuit cinematogràfic català involucrant la població local”. Cal recordar que en la primera edició, el FICdÀ va reunir un miler d’espectadors durant tres jornades de projecció.
Durant la roda de premsa de presentació del FICdÀ, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Àger, David Guiu, ha explicat que enguany el programa es divideix en quatre sessions de curtmetratges, amb dos torns diaris el divendres 4 i el dissabte 5, formats per dos o tres curts de ficció i un documental cadascun. El regidor també ha ressaltat que enguany una veïna, l’Andrea de casa Farran, ha fet un petit documental sobre la residència d’avis d’Àger, que també es mostrarà durant el festival.
La venda d’entrades per al FICdÀ ja està disponible a la web del festival amb un cost de 6 euros per dia, tant per divendres com per dissabte, i amb entrada gratuïta per la gala de clausura del diumenge, amb reserva prèvia.
Per altra banda, el diumenge 6 a partir de les 19.00 hores se celebrarà la gala de cloenda, presentada per la guionista i còmica Elisenda Pineda, amb catifa vermella i entrega de premis. En aquest acte també hi participaran els membres del jurat i els equips dels curtmetratges. El toc musical de la vetllada el posarà la cantant Maria Baró amb la seva música pop indie.
La programació compta amb ‘Non Grata’ (Alba Lozano), sobre una mare que lluita pel seu fill amb TDAH; ‘Blava Terra’ (Marine Auclair March), inspirada en la Mallorca de 1940; ‘Perder’ (Rubén Guindo Nova), protagonitzada per un nen addicte al mòbil; ‘Solo Kim’ (Javier Prieto de Paula i Diego Herrero), la història d'un adolescent transgènere; ‘Cuarentena’ (Celia De Molina), amb una dona que afronta el postpart, o ‘Hàbitat’ (Elena Escura), que aborda la problemàtica dels desnonaments. També es podran veure ‘La Niña Tatuada’ (Elisa Lanzas), al voltant de la masculinitat tòxica; ‘Masaru’ (Rubén Navarro), que qüestiona la identitat i els rols de gènere; ‘Welcome Tahita’ (Marta Bayarri), una producció sobre immigració que ha passat pel Festival de Màlaga, i ‘Demà’ (Estefania Ortiz), sobre la relació entre dos germans, un d’ells amb síndrome de Down.
Els quatre documentals que completen la selecció són ‘Azadi’ (Lily Baker Föhring, Juan Luis Ortega Navarrete i Luciana Espinoza Hoempler), que relata la lluita d'una dona iraniana en el context de la repressió al seu país; ‘Dol i Fa Sol’ (Maria Besora i Pep Garrido), sobre el dol a través de la música; ‘Los Cayucos de Kayar’ (Álvaro Hernández Blanco), que narra el retorn d’un migrant senegalès al seu país, i ‘Zona Cero’ (David Gaspar Gaspar), una reflexió irònica sobre la contaminació als oceans i la nostra responsabilitat.
El jurat d’aquesta segona edició estarà conformat per l’actor i director Daniel Anglès, l’actor David Vert i l’actriu Mercè Llorens. En aquest sentit, i gràcies a una aportació del propi jurat, els premis a Millor Actor i Millor Actriu s’han canviat pels de Millor Interpretació Principal i Millor Interpretació Secundària, posant el focus en la qualitat de l’actuació i no en el gènere.
A banda dels actes cinematogràfics, el FICdÀ també ofereix sopars al Jardí del Dipòsit durant la pausa entre sessions organitzats pels restauradors del poble en format foodtruck i sessions amb els djs Paul Bugs el divendres i Killtheparty el dissabte, que complementaran les jornades cinèfiles.
El Festival Internacional de Cinema d'Àger (FICdÀ) és una iniciativa de l’Ajuntament d’Àger i la productora Silendum Films. Compta amb el patrocini de BonÀrea, Cudós Consultors, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vunkers IT Experts; la col·laboració de Torrons i Mel Alemany, Cafès Delsams, Parc Astronòmic del Montsec i Molí del Pau, i el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.