El fre en grans mercats posa en alarma el sector del vi

REDACCIÓ / AGÈNCIES
Publicat: 
23-08-2020
Actualitzat: 23-08-2020 12:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El fre en grans mercats posa en alarma el sector del vi

La verema s’estén per tot l’Estat, amb bones previsions al camp i mesures de seguretat per als temporers, però amb perspectives molt incertes sobre la destinació del raïm per la paràlisi de mercats a causa de la Covid-19. Viticultors de tot l’Estat s’han incorporat a la campanya, a la qual ha donat el tret de sortida Lleida amb el celler Raimat, amb estimacions de collita bones en general, però amb problemes pel míldiu a Catalunya, i amb molta incertesa per la crisi en l’hostaleria i altres factors com el Brexit o els aranzels dels EUA.

En una campanya que s’estendrà fins a l’octubre, les mesures de seguretat marquen la recol·lecció. Les estimacions de collita a l’Estat espanyol oscil·len entre els 43 i 44 milions d’hectolitres (entre un 16 i un 19% més que el 2019), però són preliminars perquè depenent del clima podrien variar i fins i tot ascendir als 45 milions, segons el president de Cooperatives Agroalimentàries i vicepresident de Dcoop, Ángel Villafranca.

La verema està marcada per les mesures de seguretat al camp i als cellers

Afirma que per al sector s’obre un “nou període d’incertesa amb majúscules”, si bé es van aplicar mesures al juliol per autoregular l’oferta a Espanya, amb el suport de la Unió Europea (UE). Segons el seu parer, l’escenari és “preocupant”, per les noves restriccions a l’hostaleria o el lleure nocturn, als quals se sumen els aranzels dels EUA o l’ombra d’un Brexit sense acord.

Per aquesta raó, reclama que les mesures extraordinàries s’ampliïn a la verema nova, la 2020- 2021. Cooperatives i organitzacions agràries demanen, a més, un pressupost específic destinat a ajuts per afrontar la crisi.

Cooperatives, empresaris agrícoles i Denominacions d’Origen han expressat la seua preocupació per la seguretat dels temporers i han preparat una sèrie de protocols i mesures sanitàries, com la presa de temperatures o el repartiment d’equips de protecció individual, com s’ha anat fent a Lleida en els últims mesos, des que va començar la campanya de la fruita de pinyol als municipis del Baix Segre.

Comparteix

També t'interessarà