El Govern afirma que les restriccions d'aigua han permès superar l'estiu "amb la sequera més greu d'aquest segle"

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
30-08-2023
Actualitzat: 30-08-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Govern afirma que les restriccions d'aigua han permès superar l'estiu "amb la sequera més greu d'aquest segle"
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga (ACN)

El Govern diu que les restriccions d'aigua han permès superar l'estiu "amb la sequera més greu d'aquest segle". Així ho ha expressat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu i després que s'hagi reunit la Comissió Interdepartamental de la Sequera. Plaja ha recordat que l'executiu ha pres mesures extraordinàries en els darrers mesos per garantir l'aigua de boca i els principals serveis del país i que s'ha situat 495 municipis en situació d'excepcionalitat, un fet que ha permès superar l'estiu "sense afegir noves restriccions". La portaveu ha fet valdre l'esforç de la població per estalviar aigua però també ha demanat no relaxar-se ni deixar enrere els usos restrictius de consum ja adquirits.

Segons ha indicat, s'ha superat un període "crític" pel que fa al consum d'aigua i les reserves dels embassaments no s'han refet. Plaja ha apuntat que les reserves estan al 24% de la seva capacitat, com estaven abans de les pluges del mes de juny. Per tant, ha dit, continuen sent "molt baixes" i la sequera ja és la "més extrema" del segle XXI "en durada i intensitat", ja que no s'ha arribat als nivells tan baixos del 2008, quan van estar per sota del 20%. 

Per això, ha justificat, és "tan important" aplicar mesures "quirúrgiques" i diversificar les fonts d'aigua. En aquest sentit, ha fet valdre l'esforç de contenció de la majoria de la població i ha assegurat que les dades de consum dels municipis de les conques internes evidencien "de manera molt majoritària" aquest estalvi. De fet, ha afirmat que les dades mostren contenció o fins i tot són valors més baixos que la dotació màxima permesa en cadascun dels diferents estats. 

Per exemple, la mitjana de consums dependents dels embassaments del Llobregat ha baixat dels 210 litres per persona i dia l'estiu passat a 188 litres per persona i dia aquest juliol. En el cas dels embassaments del Ter s'ha passat de 250 a 204. "És gràcies a l'esforç que ha fet el conjunt de la ciutadania", ha dit tot remarcant que "el gruix" de la gent és conscient de la sequera. També ha destacat la gestió "acurada i sostenible" dels regants, sobretot del Ter, que és qui ha patit de manera més forta la sequera. 

Petició de no relaxar-se tot i alguna pluja

Plaja ha demanat no relaxar-se tot i les pluges del cap de setmana passat i els darrers dies. "S'han vist pluges generalitzades i abundants però això no ha servit per modificar la gravíssima situació de sequera", ha advertit. 

Les reserves han crescut de forma "anecdòtica" a causa de les pluges, que no han tingut un impacte destacable perquè els boscos han "xuclat" tota l'aigua. Les dades del Govern indiquen que el volum de les conques internes s'ha incrementat en poc més d'un hectòmetre cúbic i ara se situen al voltant de 164 hectòmetres cúbics. 

"Ens equivocarem si pensem que avui estem millor que la setmana passada, no ens podem relaxar ni deixar enrere usos restrictius ja adquirits", ha conclòs.

Respecte a les sancions a municipis per incompliment de les restriccions o limitacions vigents, Plaja ha recordat que les multes es podien començar a aplicar des de principis d'agost i ha assegurat que caldrà tenir dades d'un mes sencer i en tot cas seguir els tràmits pertinents. Per això, ha avançat que de cara a finals de setembre puguin comunicar-ho. 

Comparteix

També t'interessarà