El govern espanyol subvenciona plans municipals per descarbonitzar les ciutats

ACN
Publicat: 
24-08-2021
Actualitzat: 24-08-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El govern espanyol subvenciona plans municipals per descarbonitzar les ciutats
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha obert la primera convocatòria per repartir 1.000 milions d'euros dels fons europeus entre els ajuntaments que tinguin projectes per descarbonitzar els seus municipis. En concret, els ajuts pretenen impulsar la creació de zones de baixes emissions, la transformació del transport públic perquè sigui més sostenible o la digitalització de la mobilitat, entre d'altres. Poden optar als diners les localitats amb més de 50.000 habitants i les capitals de província, així com els municipis d'entre 20.000 i 50.000 ciutadans que comptin amb transport públic. La convocatòria tanca el 30 de setembre i permet finançar projectes licitats des del 20 de febrer del 2020.

Els diners europeus podran cobrir fins a un 90% del cost dels projectes, amb una petició mínima de subvenció de 200.000 euros. Les iniciatives hauran de complir amb els objectius establerts al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aprovat per la Comissió Europea, i estar acabats, com a molt tard, el 31 de desembre del 2024.

Segons explica el ministeri de Transports, els projectes han "d'articular un sistema de transport públic urbà fiable, atractiu, accessible i assequible amb flotes més modernes, eficients i sostenibles, amb la introducció d'un concepte de mobilitat intel·ligent adaptada als nous hàbits i amb l'impuls de la digitalització per a la planificació, gestió i avaluació".

En concret, hi ha quatre línies d'actuació contemplades per les subvencions. La primera és la posada en marxa de zones de baixes emissions, i inclou totes les inversions que calen, com els controls per semàfors, sensors o programes de reconeixement de matrícules, entre d'altres. La segona línia va destinada a impulsar la mobilitat saludable, i permet finançar la creació de zones per a vianants o carrils bici, la implementació de serveis de transport a demanda (carsharing, patinets...), o la construcció d'aparcaments que evitin que la gent agafi el cotxe per anar al centre.

Els ajuts europeus també han de servir, d'acord amb la tercera línia d'actuació de les subvencions, per transformar les flotes de transport públic amb la compra de busos elèctrics o impulsats amb hidrogen, així com per instal·lar punts de recàrrega. Finalment, els diners també han d'ajudar els ajuntaments a digitalitzar el transport públic, per millorar l'accessibilitat dels usuaris i/o la gestió més eficient del transport.

Aquesta línia de 1.000 milions d'euros és la primera línia que obre el govern espanyol en matèria de transport per als ajuntaments, però el programa complet d'actuacions del ministeri està dotat amb 2.900 milions. Així, l'any vinent hi haurà una segona convocatòria per destinar 500 milions més als municipis, transferir 900 milions a les comunitats per finançar iniciatives de zones de baixes emissions, 400 milions per renovar les flotes de transport de viatgers i mercaderies de les empreses, i 105 milions per a projectes de pacificació del trànsit.
 

Comparteix

També t'interessarà