⏯️ El Govern farà dues consultes diferents sobre els Jocs d'Hivern a les comarques implicades

ACN
Publicat: 
05-04-2022
Actualitzat: 05-04-2022 9:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Govern farà dues consultes diferents sobre els Jocs d'Hivern a les comarques implicades
  • ⏯️ El Govern farà dues consultes diferents sobre els Jocs d'Hivern a les comarques implicades
  • ⏯️ El Govern farà dues consultes diferents sobre els Jocs d'Hivern a les comarques implicades

El Govern farà el 24 de juliol dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs d'hivern 2030. A l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si la Generalitat ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern amb una resposta binària (sí o no). El mateix dia també es consultarà les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès amb una altra pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte vinculat als Jocs d'hivern?". En roda de premsa, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha concretat que "involucrar" vol dir poder tenir activitats esportives prèvies i complementàries. Avui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha firmat dos decrets per impulsar la doble consulta que serà "políticament vinculant".

El Govern ha explicat que només es podrà votar a les consultes presencialment i no hi haurà ni vot telemàtic, ni per correu ni vot anticipat. Aproximadament a la consulta de l'Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya) i l'Aran votaran unes 55.000 persones en 121 meses. I a la consulta de les altres tres comarques, 63.000 persones en 137 meses. En els dos casos, podran votar els majors de 16 anys i que acreditin un any com a mínim de residència continuada. El Govern destinarà 1.100.000 euros per poder fer les dues consultes.

Vilagrà ha fet una distinció entre l'Alt Pirineu i l'Aran, que tenen un "impacte territorial directe", i les altres tres comarques (Berguedà, Ripollès i Solsonès) que, segons la consellera, estan "indirectament afectades" però també han de tenir "un paper".

La consellera ha afirmat que hi ha una "preparació prèvia" als Jocs d'hivern i que les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès es poden involucrar amb la tecnificació, entrenaments i activitats prèvies esportives i, fins i tot, complementàries. Com a exemple, Vilagrà ha dit que volen desenvolupar una "olimpíada cultural" que expliqui la història catalana i ha recordat que al Berguedà hi va haver la primera estació d'esquí catalana, Rasos de Peguera.

Just abans de firmar els dos decrets, el Govern s'ha reunit amb els 8 consells comarcals i l'Aran per explicar-los la fórmula de la doble pregunta i, segons ha explicat Vilagrà, "han valorat positivament la proposta" i han traslladat que els hi semblava una "bona fórmula".

"Ens sembla justa, jurídicament possible i ens permet escoltar i fer partícip el Pirineu", ha resumit Vilagrà. I ha volgut deixar clar que encara que les preguntes siguin diferents les dues consultes són "políticament vinculants". "Sense Pirineu i Aran no hi ha candidatura", ha assegurat.

Pel que fa a la manera de comptar els vots, han explicat que la consulta a l'Alt Pirineu i Aran sobre si s'ha de presentar la candidatura per als Jocs d'hivern se sumaran tots els vots i no es donarà el resultat per comarques. En canvi, en la segona consulta sobre la implicació del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, sí que es farà públic el resultat per a cada comarca i es podria donar el cas que una de les comarques decidís no involucrar-se i d'altres sí.

Per la seva banda, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat que no hi haurà un mínim de participació exigible i que a finals de maig hi haurà un segon decret que concretarà més els aspectes logístics i tècnics de les consultes. El primer decret d'avui es limita a facultar els departaments de Presidència i Acció Exteriors a dur a termes les "actuacions necessàries" per a la preparació de la celebració de la consulta. De fet, els decrets no inclouen formalment la data de la doble consulta però el Govern ha volgut fer públic el mateix dia no només els territoris que votaran sinó també la data i el contingut de les preguntes.

Després que l'Aragó s'hagi negat a firmar l'acord tècnic sobre el repartiment de les proves que té l'aval del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Vilagrà ha estat molt clara en afirmar que el Govern "en cap cas s'obrirà a negociar" i que es tracta d'un "acord tancat". I és que el president aragonès, Javier Lambán, té previst presentar aquesta setmana una contraproposta. La consellera ha evitat entrar en confrontació directa amb l'Aragó i ha dit que és el COE qui interpel·la l'Aragó perquè se sumi a la candidatura.

Vilagrà ha trucat aquest mateix dilluns al matí al COE per informar-lo de la fórmula escollida per fer la consulta al territori. Fins ara des del Comitè Olímpic Espanyol s'ha expressat que preferien una pregunta amb resposta no binària. "El que hem dit és que la consulta no pot ser una pregunta només amb resposta binaria de sí o no perquè això s'assembla més a un referèndum", deia aquest març el president del COE, Alejandro Blanco, en una entrevista a 'La Vanguardia'. En canvi, el Govern ha decidit finalment fer dues consultes diferents i les dues amb una resposta binària.

Comparteix

També t'interessarà