⏯️ El Govern i UNICEF impulsen un projecte d’atenció a la salut mental dels joves migrats sols

ACN
Publicat: 
24-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Govern i UNICEF impulsen un projecte d’atenció a la salut mental dels joves migrats sols
    Peu de foto: 
    Eli Don (ACN)

Els departaments de Drets Socials i Salut del Govern, juntament amb UNICEF, han presentat aquest divendres el conveni del Projecte Capacitats d’atenció a la salut mental dels infants i adolescents del sistema de protecció a la infància de Catalunya, especialment dissenyat per atendre els joves migrats sols. Segons ha explicat la consellera Violant Cervera, l’objectiu principal és donar resposta al “malestar” d’aquelles persones que puguin haver passat per “vides traumàtiques”. L’acord preveu impulsar una formació especialitzada per als professionals; la captació de joves extutelats com agents comunitaris d’ajuda a la salut mental; la creació de grups interdisciplinars d’atenció psicosocial; així com un servei d’assistència psiquiàtrica.

El projecte es desplegarà en els pròxims dos anys, i es considera un pilot que es podria aplicar en altres col·lectius, també vulnerables. Tal com ha explicat Cervera, des de 2017, s’han incorporat al sistema de protecció a la infància de Catalunya més d’11.000 joves migrats sols. Molts d’ells exposats a fortes pressions emocionals als països d’origen, trànsit i destí que encara no estan sent suficientment abordades.

Per això, Cervera ha destacat el compromís de la Generalitat “a donar eines i instruments” per poder millorar el benestar emocional d’aquests joves i per ha subratllat que és “imprescindible” la coordinació entre el sistema de protecció i la xarxa de salut mental del sistema públic. “Ho fem per poder-los atendre millor i que quan surtin puguin tenir una vida plena amb les màximes condicions i qualitats”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha alertat de la gran quantitat de “situacions de risc” a les quals poden estar exposats els joves que arriben sols. En aquest sentit, ha valorat molt positivament un dels aspectes de l’acord, concretament el de monitoratge: “Al final t’acabes veient en aquella persona que és com tu, que ha tingut experiències similars, i el seu consell és una cosa molt pròpia”, ha afegit.

Finalment, el president d’UNICEF Catalunya, Jaume Lanaspa, ha destacat que el benestar dels infants i adolescents i el dret a tenir una bona salut mental és “una prioritat”, ja que molts dels infants que arriben poden haver estat “objecte d’abus, estigmatització o discriminació”. També ha recordat que poden haver patit soledat. “No han conegut l’arrelament”, ha insistit.

Un programa amb diverses línies d’actuació

L’objectiu general de l’acord és garantir el dret a la salut mental d’aquests infants tutelats i extutelats, a través d’una atenció psicosocial i amb la coordinació entre el sistema de protecció a la infància i el sistema públic de salut. Tot plegat es desglossa en quatre línies d’actuació.

Per un costat, l’equip del programa de psiquiatria transcultural de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en col·laboració amb UNICEF, impartirà una formació tant a professionals del sistema de salut com del sistema de protecció a la infància.

El segon dels eixos passa pel programa de capacitació de joves extutelats com a agents comunitaris en salut mental. Aquests rebran primer una formació per part dels professionals del programa per poder exercir posteriorment un rol d’intermediació entre l’equip de salut i el col·lectiu de joves migrats. Amb aquesta finalitat, s’habilitarà un programa de beques formatives o contractes de pràctiques.

També es focalitza part del programa en la creació i desenvolupament de grups multidisciplinars d’intervenció psicosocial, en els quals s’integraran joves extutelats, professionals dels centres de protecció a la infància, agents comunitaris i equips de salut mental i intervenció psicosocial; focalitzats en la tasca de prevenció i promoció de la salut mental.

Finalment, s’habilitarà un servei d’atenció psicosocial per donar resposta a les necessitats de salut mental del col·lectiu, però amb la mirada posada en evitar-ne la psiquiatrització. L’acord també contempla altres mesures com el desenvolupament de continguts i materials formatius, activitats de promoció, prevenció, diagnòstic i atenció desenvolupada en els centres de protecció, de sensibilització i comunicació i d’incidència política.

Comparteix

També t'interessarà