⏯️ El Govern invertirà 8MEUR en prevenció d'incendis a Lleida i l'Alt Pirineu

ACN
Publicat: 
21-05-2022
Actualitzat: 21-05-2022 9:28
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Govern invertirà 8MEUR en prevenció d'incendis a Lleida i l'Alt Pirineu

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà, de manera directa i durant els pròxims quatre anys, 8.336.667 euros en actuacions de gestió forestal a Lleida i l'Alt Pirineu per preparar els boscos per fer front a l'emergència climàtica i els grans incendis. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha visitat aquest divendres uns treballs silvícoles que s'estan duent a la muntanya de Ger, Fontanals i Puigcerdà. De fet, el Pirineu és una de les noves zones que quedarà inclosa en el planejament d'infraestructures i actuacions del Pla de prevenció d'incendis 2022-2025, ja que es constata que el context climàtic actual deixa als boscos en una situació de vulnerabilitat més extrema.

Sanitjas ha recordat que Catalunya viurà aquest cap de setmana un episodi d'alt risc d'incendi, "excepcional" per les dates en què es produeix i marcat per les elevades temperatures i una sequera acumulada en moltes zones del territori. A més, ha situat les comarques de la Noguera i la Segarra com a punts on aquest es notarà especialment. Davant d'aquesta situació, ha afirmat que és "estratègic" fer gestió forestal per tenir uns boscos més forts i resilients en el context d'emergència climàtica actual que, ha remarcat, els posa "contra les cordes". En aquest sentit, ha dit que aquests van néixer en unes condicions molt diferents a les actuals i que ara els arbres pateixen entre ells una mena de "guerra per l'aigua".

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha explicat que el nou Pla de prevenció d'incendis que té en marxa el departament és "el més ambiciós de la història" i compta amb una inversió a Catalunya de 72 milions d'euros. D'aquesta manera, es multiplica per sis el pressupost anual destinat a aquesta matèria, que passa dels 3.128.000 euros al 2021 als 18.128.000 d'enguany. Amb les diferents línies d'actuació que es duen a terme es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

Així, s'invertiran 19,8 milions d'euros de manera territorialitzada i l'import fins a arribar a 72 milions es destinarà a les brigades del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), a ajuts a la prevenció d'incendis a propietaris privats, a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a entitats locals o a subvencions per fomentar l'establiment i el manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans, entre d'altres.

Pel que fa als tractaments silvícoles que s'estan duent a terme a la Cerdanya, abasten una superfície de 50 hectàrees d'una zona que es va cremar en un incendi que es va produir l'any 1994 i que va ser restaurada entre el 1996 i el 1998. L'objectiu de l'actuació és baixar i eliminar la continuïtat vertical del combustible i la millora de la vitalitat de les repoblacions, tot disminuint la competència dels arbres entre ells perquè es puguin adaptar millor al nou escenari de temperatures més elevades, menys pluviometria i episodis més extrems. Està previst que els treballs tinguin una durada de cinc mesos. D'aquesta manera, segons ha explicat Mercè Colomina, tècnica forestal del Departament d'Acció Climàtica, en cas de produir-se un altre foc en aquest punt, es trobarà amb menys massa a cremar, reduint-ne així la perillositat de l'incendi.

Infraestructures de prevenció d'incendis a Lleida i l'Alt Pirineu

A les comarques de la plana de Lleida i de l'Alt Pirineu s'han dut a terme diverses actuacions en la línia de la prevenció d'incendis, com ara l'adequació de la xarxa viària i dels punts d'aigua i la construcció d'àrees i franges de baixa càrrega de combustible que són estratègiques per a l'atac als focs. Tot plegat, forma part d'una planificació encarada als Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), que correspon a aquells massissos on es poden produir grans incendis. Aquesta es va dissenyar d'acord amb els criteris i les prioritats indicades pel Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat.

Des d'Acció Climàtica veuen prioritari emprendre la redacció dels instruments de planificació d'incendis dels terrenys que se situen fora dels actuals àmbits, definits fa més 20 anys. Així, l'evidència del canvi climàtic amb l'increment de les temperatures i de la modificació del règim de pluges determina l'ampliació cap al nord de les zones d'alt risc davant un foc. Aquest fet obliga a sobrepassar la delimitació dels PPP i abordar la planificació estratègica d'incendis a gairebé tot el Pirineu, així com també el sud de les comarques de Lleida: Segrià, Garrigues i Urgell. En aquest sentit, s'ha proposat una inversió per a la redacció dels documents de planificació sobre unes 20.000 hectàrees que es troben a cavall de les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell.

Pel que fa als projectes previstos en la demarcació, cal destacar la zona del Prepirineu delimitada entre el riu Segre, la Noguera Pallaresa, el port del Cantó i la serra de Boumort, que abasta prop de 10.000 hectàrees. Aquesta àrea es considera un espai d'una gran vulnerabilitat davant els futurs incendis per la continuïtat geogràfica que representen les grans masses arbrades i per l'efecte de l'increment de les temperatures. A més, coincideix que pràcticament la totalitat d'aquests terrenys estan inclosos en la xarxa Natura 2000.

Noves brigades del GEPIF a Lleida

Des d'aquest mes d'abril, i per primera vegada, el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) compta amb una base a Tremp per executar treballs de prevenció d'incendis a les comarques pirinenques i de Ponent. Aquest reforç està format per sis persones i compta amb vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals. A la vegada, s'integraran als treballs silvícoles i als corresponents a cremes controlades de vegetació per al manteniment i la millora de pastures.

La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet tant un efecte dissuasiu com poder dur a terme una ràpida primera intervenció. Les rutes de vigilància es marquen seguint els mapes de perill que elabora diàriament el personal tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

Comparteix

També t'interessarà