El govern municipal proposa la congelació de les taxes per setè any

S.E.
14-09-2018
  • El govern municipal proposa la congelació de les taxes per setè any

El govern socialista de la Paeria proposa la congelació general de les taxes i impostos municipals per al 2019, a l’espera de negociar també bonificacions i altres qüestions amb la resta de grups polítics. Així ho va indicar ahir la tinenta d’alcalde d’Economia i portaveu del govern, Montse Mínguez. Si prospera la iniciativa, que es debatrà al ple d’octubre, seria el setè any consecutiu de congelació d’impostos municipals, una mesura que l’ajuntament va començar a aplicar pels efectes de la crisi econòmica. Als dos últims exercicis, la Paeria va rebaixar l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) un 3% de forma lineal a tots els rebuts (un 2% el 2017 i un 1% el 2018), fruit del pacte del PSC amb els grups de PP, PDeCAT i Cs per aprovar les ordenances fiscals.

Per la seua part, el grup del Comú va recollir ahir “l’oferiment de mà estesa que va fer el nou alcalde” i va proposar de nou “gravar amb uns tipus diferencials el 10% dels valors cadastrals més elevats no residencials”. El portaveu del grup, Sergi Talamonte, va apuntar que “si els que més tenen paguen més, es podrà rebaixar l’IBI urbà un 4% per a la immensa majoria de propietaris” i va remarcar que amb aquesta proposta “es podrien recaptar gairebé quatre milions d’euros, cosa que representaria un superàvit de sis-cents mil euros”. En canvi, Mínguez va qualificar de “barbaritat” aquesta proposta del Comú. “Gravar l’IBI a les suposades grans forquilles a Lleida és gravar un 10% a la mitjana empresa que dóna feina i que té una nau al polígon o als magatzems de Lleida. La nostra ciutat no té les característiques de Tarragona, que grava les grans indústries petroquímiques”, va argumentar. La portaveu del govern va afegir que “l’IBI no és un impost progressiu” i va recordar que “el valor cadastral s’ha abaixat tres anys”.

Així mateix, el Comú va demanar també “compensar la forta càrrega impositiva que patiran les explotacions agràries per l’augment de l’IBI” (vegeu el desglossament).

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat confinar de nou Lleida i el Baix Segrià?