El Govern proposa enterrar musulmans als cementiris

X.R.
07-04-2020
  • El Govern proposa enterrar musulmans als cementiris

La direcció general d’Assumptes Religiosos de la Generalitat va enviar ahir una carta als ajuntaments en què els insta a buscar espais als cementiris per poder enterrar persones de religió musulmana, les sepultures de les quals han de quedar sota terra.

En aquest sentit, els ajuntaments de Balaguer, Tàrrega o Bellpuig ja busquen solucions, ja que la crisi del coronavirus ha provocat que no es puguin repatriar els cadàvers, la pràctica més habitual entre els practicants d’aquesta religió i que els cossos hagin d’enterrar-se a Catalunya.

A això se li afegeix que cap cementiri de Lleida no compta amb espais específics per als musulmans i a tot Catalunya només hi ha sis equipaments que ofereixin aquesta possibilitat. Per la seua banda, la Paeria de Lleida està en contacte amb la comunitat islàmica per atendre les seues necessitats en cas que hi hagi una defunció.

Assumptes Religiosos assenyala que “hi ha una falta de parcel·les islàmiques”. A més, l’enterrament provisional a Catalunya per després repatriar el cos no es contempla, perquè a causa de la crisi sanitària “no és possible embalsamar els cossos”.

Tampoc no es poden mantenir “en una cambra frigorífica al tanatori, perquè la situació no té data límit actualment, no hi ha espai, els costos són elevats i no està clar que les assegurances es facin càrrec”.

El Govern recorda que la llei reconeix les comunitats islàmiques el dret a la concessió de parcel·les reservades per als enterraments als cementiris, així com el dret a tenir equipaments funeraris propis. La Generalitat assegura que està en contacte amb la comunitat i que se li ha transmès “que és necessari tenir present l’excepcionalitat de la situació i que és necessari un esforç d’adaptació per part de tots, ajuntaments i comunitat, i evitar plantejaments maximalistes”.

La secretària general de la conselleria de Justícia, Patrícia Gomà, va explicar que estan en contacte amb els municipis per assessorar-los sobre com s’ha d’enterrar als difunts de religió musulmana. D’altra banda, els ritus funeraris islàmics s’han adaptat a la crisi sanitària i es permet que els cossos s’enterrin en un taüt.

Tampoc es porta a terme l’oració col·lectiva i la neteja ritual del cos no és obligatòria. Els cadàvers s’han d’enterrar avalats sobre el costat dret i amb el rostre mirant cap a l’est, en direcció a la Meca. A més, l’islam no permet la incineració dels cadàvers.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertada la nova limitació de les reunions socials a 6 persones?