El llegat de Joan Oró veu la llum

r. ríos
07-10-2014
  • El llegat de Joan Oró veu la llum

L'acte central de l'Any Oró, una exposició que mostrarà per primera vegada part del llegat del científic lleidatà, serà una realitat a partir d'aquest dijous. És el dia escollit per la Paeria per inaugurar la mostra, que podrà visitar-se als baixos de l'Auditori i que permetrà treure a la llum part del material que va deixar l'il·lustre científic, de la mort del qual es va commemorar el passat mes de setembre una dècada.

El llegat, propietat de la fundació que porta el seu nom i que presideix la seua filla Maria Elena (que serà present en la inauguració de la mostra), és guardat en més de 200 caixes al Parc Científic de Gardeny des de la seua arribada a Lleida, el 1999. Ara, una part de tot el fons, que conformen treballs científics, apunts, llibretes i fotografies i que han de ser la base del futur Museu de la Ciència de Lleida (la previsió de la Paeria és que pugui ser visitable de forma permanent a partir del pròxim any), seran visibles en forma de plafons gràfics, diorames, projeccions i aplicacions interactives que serviran per aprofundir en la figura de Joan Oró. L'acte també comptarà amb Emili Gelpí, deixeble d'Oró. D'altra banda, l'Any Oró, organitzat per la Paeria en col·laboració amb la Fundació Joan Oró, comptarà finalment amb el Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger.

I és que després que responsables d'aquest últim es mostressin "dolguts" el juliol passat perquè no es comptés per a l'efemèride amb el Parc Astronòmic del Montsec, que va impulsar Oró en els anys 90, la Paeria hi va contactar i al setembre va fructificar l'acord. "Estem preparant una activitat per a l'Any Oró. Es farà a Lleida ciutat", va explicar ahir a aquest diari Salvador Ribas, director científic del COU, que a més serà present dijous en la inauguració de l'exposició. L'activitat es durà a terme al novembre.

Llegat

El fons, propietat de la Fundació Oró, està guardat a Gardeny en més de dos-centes caixes

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?