El Lleida, contra les matemàtiques

X.MADRONA/O.JOVÉ
01-05-2018
  • El Lleida, contra les matemàtiques

Diuen que les estadístiques hi són per trencar-les. Tot un desafiament per al Lleida Esportiu, la millor dada del qual és que té guanyat el goal average particular amb tots els seus rivals, però que té només un 8% de probabilitats de classificar-se per al play-off d’ascens a Segona A. Aquesta xifra és fruit d’un estudi (elaborat per Adrià Díez i Oriol Jové) a partir de les 46.656 possibles combinacions de resultats dels dos partits que resten als 6 equips que, ara per ara, tenen possibilitats matemàtiques de classificar-se –no hi ha cap enfrontament directe–. Contemplant totes les opcions, 3.666 combinacions classificarien el Lleida. Amb les tres primeres places ja adjudicades a Mallorca, Vila-real B i Elx, només queda per decidir la quarta, i l’equip que més probabilitats té d’ocupar-la és el Cornellà, quart amb 54 punts, que té a favor seu un 48% de combinacions.

S’ha de destacar que les probabilitats d’èxit del Lleida serien una mica més altes si no es tinguessin en compte els dos partits de l’Hèrcules, que amb una probabilitat molt alta arribarà a l’última jornada sense opcions. Encara que el play-off està molt complicat, si el Lleida guanya els dos partits que li queden i per tant suma 57 punts, augmentarà a un 39% les seues probabilitats, però s’hauria de donar que el Cornellà perdés un partit o empatés els dos, i que Ebro, Badalona i Ontinyent no en guanyessin, almenys, un. Aquesta combinació favorable per al Lleida es donaria en 18.000 combinacions sobre 46.656 de possibles.

D’altra banda, el Lleida té un 51 % de probabilitats d’arribar a l’última jornada amb opcions. En aquest cas, a l’analitzar només una jornada, el nombre de casos estudiats és significativament menor (759), i 375 serien favorables per al Lleida. A nivell pràctic, el Lleida arribarà amb opcions de ficar-se en el play-off a Sabadell sempre que guanyi l’Olot. Si empata, les opcions passarien perquè Cornellà i Ebre no guanyessin, i si perd, només arribaria amb opcions a Sabadell sempre que Cornellà perdés i cap altre equip, tret de l’Hèrcules, no guanyés. El Cornellà jugarà la pròxima jornada a casa contra el Balears, i l’Ebre contra la Penya Esportiva, mentre que el Badalona visita el Mallorca i l’Ontinyent el Llagostera. L’Hèrcules visita l’Elx.

En l’última jornada, el Lleida visita el Sabadell, el Cornellà l’Atlètic Saguntí i l’Ebre el Balears, mentre que l’Ontinyent rep l’Alcoià i el Badalona el València Mestalla. L’Hèrcules tanca el teló a casa davant del Llagostera.

Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?