El Museu de la Noguera rep l'acreditació de Museu de Suport Territorial de Catalunya

ACN
Publicat: 
21-10-2021
Actualitzat: 21-10-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu de la Noguera rep l'acreditació de Museu de Suport Territorial de Catalunya

El Museu de la Noguera, situat a Balaguer, esdevé aquest dimecres Museu de Suport Territorial de Catalunya. Es tracta del programa impulsat i finançat des del Departament de Cultura que integra aquells museus acreditats que presten serveis de suport a equipaments patrimonials bàsics i béns culturals existents en un àmbit territorial, en aquest cas a la Noguera. Així, oferirà una cartera de serveis destinats a beneficiar una selecció d'espais i actius patrimonials estratègics dels municipis d'aquesta comarca que permetin augmentar les seves capacitats amb impacte en el desenvolupament territorial. Aquesta acreditació s’emmarca en el Pla de Museus 2030 del Departament de Cultura.

La clara vocació territorial del Museu de la Noguera i la seva contrastada trajectòria de suport al territori, fan que el seu projecte hagi estat acreditat per liderar la gestió de l'articulació i ordenament dels actius patrimonials de la comarca, en estreta vinculació amb el seu context social.

Des de fa gairebé quaranta anys, el Museu de la Noguera ha donat cobertura als ajuntaments del territori que ho han sol·licitat en matèria de conservació del patrimoni i suport en la seva identificació, recerca, documentació i difusió. Durant aquest període, ha assessorat i donat suport en la gestió a diversos equipaments patrimonials bàsics com ara l'Espai transmissor del Túmul de Seró (Artesa de Segre), el Centre de Dinamització del Patrimoni de Tartareu (Les Avellanes i Santa Linya), la Casa-Museu de Leandre Cristòfol i la Cova dels Vilassos (Os de Balaguer) i el Centre d'Interpretació del Montsec de Meià (Vilanova de Meià). Pròximament, s'hi sumaran els ajuntaments de Camarasa, Ponts, Castelló de Farfanya i Montgai.

La formalització d'aquesta col·laboració dins el marc estratègic del Pla de Museus 2030, s'ha dut a terme aquest dimecres al Museu de la Noguera. L'acte ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó; la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, i la consultora i redactora del projecte, Taína López.

La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya, i una de les de menor densitat de població. Acull un ric patrimoni que no sempre ha estat prou valorat com és el cas d'una important col·lecció d'art rupestre, inscrit a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco; nombrosos testimonis del passat antic i medieval; diversos espais naturals protegits i paisatges singulars, així com un destacat llegat en patrimoni immaterial, en una terra que se situa entre el Pirineu i el Pla de Lleida, i entre l'Aragó i la Catalunya Central.

Programa Museu de Suport Territorial

Arreu de Catalunya existeixen un conjunt de museus que, a més de les seves col·leccions i infraestructures pròpies, gestionen equipaments d'índole diversa com ara jaciments arqueològics, centres d'interpretació, esglésies, cases-museus o monuments i que donen suport a comunitats territorials d'ordre supralocal.

En aquest context, el Pla de Museus de Catalunya preveu la figura del Museu de Suport Territorial, una consideració que reben els museus acreditats que desenvolupen funcions de suport territorial i donen servei i assessorament estable als equipaments museístics i patrimonials d'un territori d'abast supralocal. No es tracta d'una categoria definitiva i permanent, sinó que és una adscripció a un programa mitjançant un conveni per dur a terme aquestes funcions i rebre un finançament per complir-les durant un període de temps determinat.

L'adscripció d'un museu al programa de museus de suport territorial es basa en un projecte elaborat pel museu, a partir de l'anàlisi prèvia de les necessitats patrimonials i socials del territori. En aquest sentit, s'ha elaborat una guia que defineix el contingut i la metodologia que han de seguir els equipaments que vulguin esdevenir museus de suport territorial.

Els museus d'aquesta tipologia que volen esdevenir Museu de Suport Territorial han d'elaborar un projecte per un període determinat, d'acord amb una guia de referència, en el qual han de justificar la seva vocació territorial i presentar una anàlisi de les necessitats patrimonials i socials del territori. El Departament de Cultura els dona suport mitjançant un conveni de col·laboració per un període determinat.

El programa es va iniciar el 2017 i ja compta amb quatre projectes de Museu de Suport Territorial: el Museu de les Terres de l’Ebre; el Museu Etnològic del Montseny La Gabella; el Museu de la Noguera, que s'ha oficialitzat aquest dimecres, i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Cadascun d'aquests equiapments ha elaborat un projecte de museu de suport territorial aplicant una metodologia consensuada amb la Direcció General del Patrimoni Cultural. A la tardor del 2020, en plena pandèmia, es va presentar també el Museu del Ter, a Manlleu, i el pròxim mes de novembre es presentarà la proposta del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

Comparteix

També t'interessarà