El Museu Hidroelèctric de Capdella inaugura 'Aigua Viva', un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca

REDACCIÓ
Publicat: 
29-06-2023
Actualitzat: 29-06-2023 11:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu Hidroelèctric de Capdella inaugura 'Aigua Viva', un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca
    Peu de foto: 
    Museu Hidroelèctric de Capdella
  • El Museu Hidroelèctric de Capdella inaugura 'Aigua Viva', un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca
    Peu de foto: 
    Museu Hidroelèctric de Capdella

El Museu Hidroelèctric de Capdella acollirà aquest dissabte 1 de juliol la inauguració de l’exposició temporal ‘Aigua Viva’. La mostra fa un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca, des de les primeres moles, passant per les centrals de Capdella, Molinos i la Plana de Mont-ros, i acabant amb la central reversible d’Estany Gento-Sallente. L’exposició evidencia la importància de l’aigua, en aquest cas per a usos industrials, i, a més, vol conscienciar de la gravetat de la crisi climàtica.

Durant aquest recorregut al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca, el visitant es troba amb les primeres instal·lacions que van fer hidroelectricitat a la Vall, que són la Mola de Castell i la Mola de l’Arreuaire de la Pobleta de Bellveí. Les dues construccions van funcionar, durant un temps, com a molins fariners i com a productores i distribuïdores d’electricitat. A continuació, es repassen les centrals hidroelèctriques de Capdella, Molinos, la Plana de Mont-ros i Sallente, la seva construcció i característiques i amb infografies explicatives també el seu funcionament. A més, la mostra també compta amb recursos tàctils per a persones amb discapacitat visual i un full de sala en lectura fàcil.

El Museu Hidroelèctric de Capdella programa dues activitats per la Nit dels Museus
Peu de foto: 
Museu Hidroelèctric de Capdella

La directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé, afirma que “és la primera vegada que s’adapta el material de l’exposició temporal amb recursos per a persones amb discapacitat visual, concretament seran quatre llibrets amb textos i imatges amb macrocaràcters i recursos tàctils en relleu i braille. A més, l’exposició comptarà amb un full de sala en lectura fàcil. Novament, tenim el suport dels especialistes de la cooperativa Alba Jussà, que treballen per la inclusió de persones amb discapacitat a la comarca del Pallars Jussà”.

La mostra es pot visitar de l’1 de juliol al 15 d’octubre al taller del Museu Hidroelèctric de Capdella. El taller és un espai compartit entre els treballadors d’Endesa i el Museu i el lloc on es fan les exposicions temporals. L’horari de visita de l’exposició és de dilluns a dissabte, d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores, els diumenges d’11 a 14 hores. L’entrada a l’exposició temporal Aigua viva és gratuïta. Durant l’estiu, també es pot accedir al museu en el mateix horari amb entrada lliure i es poden fer visites guiades amb els horaris de la pàgina web del museu.

Més de 50 escrits al VII Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

El setè Concurs de Microrelats de la Vall Fosca, del qual ja s’han tancat les inscripcions, ha rebut 54 originals. Els participants han escrit un relat amb un màxim de 300 paraules, on l’escenari principal és la Vall Fosca.

El veredicte s’anunciarà públicament a la pàgina de Facebook del Museu Hidroelèctric de Capdella i a la seva pàgina web. L’acte de lliurament dels premis serà el dissabte 5 d’agost a les 12.00 hores al Museu Hidroelèctric de Capdella. El jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll, Meritxell Nus, i Ramon Sistac, decidirà els tres guanyadors, que s'emportaran 600 euros i un trofeu pel primer premi, 400, pel segon i 300, pel tercer.

Museu Hidroelèctric de Capdella
Comparteix

També t'interessarà