El Museu Hidroelèctric de Capdella prorroga l’exposició “Caçadors de Mirades” arran de l’èxit de públic

REDACCIÓ
Publicat: 
27-02-2019
Actualitzat: 27-02-2019 11:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu Hidroelèctric de Capdella prorroga l’exposició “Caçadors de Mirades” arran de l’èxit de públic
El Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella ha decidit allargar l’exposició ‘Caçadors de Mirades’ fins al juny de 2019. La mostra, que ha convertit la Vall Fosca en un museu a l’aire lliure amb fotografies familiars de gran format a les façanes de les cases, es va inaugurar el juny de 2018 i havia de concloure inicialment el passat mes de desembre. Arran de l’èxit de públic i l’acollida tant entre els veïns dels diferents pobles de la Vall, el museu ha decidit prorrogar-la i ampliar-la amb un projecte educatiu paral·lel: 'Retratem-nos', que s’ha iniciat al gener i fructificarà amb una mostra del material recollit.

A partir del 6 de març l’escola Vall Fosca de La Plana de Montrós mostrarà l’exposició ‘Retratem-nos’ amb un centenar de fotografies que han estat recollides entre gener i febrer pels alumnes de 1r a 6è de primària dels arxius fotogràfics particulars. Es tracta de fotos de família d’entre 1900 i 1950 i en blanc i negre que s’agrupen en 5 àmbits: vida familiar, vida infantil, vida de poble, activitats tradicionals i pobles i paisatge i tenen com a protagonistes els nens.

Amb aquest projecte escolar, que parteix de l’èxit de l’exposició ‘Caçadors de Mirades’, el Museu vol donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i dotar-los d’instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys.

Amb ‘Caçadors de Mirades’ un gran nombre de persones de la vall es van adreçar al Museu amb fotografies de família sol·licitant que fossin exposades. Aquest fet ha motivat que l’exposició es prorrogui, i a la vegada ha permès ampliar el projecte amb la fotografia com a base. “L’objectiu és crear un relat de la Vall Fosca, tal com ja es fa amb el Concurs de Microrelats, que es convoca per 3r any i del qual s’entreguen els premis durant el mes d’agost”, segons explica la directora del Museu, Eva Perisé.

Les imatges que es recullin a l’exposició ‘Retratem-nos’ serviran d’inspiració per al Certamen Literari infantil Joan Gelabert i Crosa. A banda, el projecte escolar també preveu un taller sobre fotografia històrica, l’explicació de les diferents tècniques fotogràfiques, així com la preparació d’un projecte expositiu.

Retrats a les façanes de les cases de la Vall Fosca

Amb ‘Caçadors de Mirades’, tots els pobles de la vall tenen a les façanes de les cases retrats capturats pel fotògraf suís Fritz Ritz, que han estat cedits per un particular. A més, també s’han recuperat fotografies fetes pels fotògrafs Pere Piqué i Rafel Marsol. Al fons del Museu es guarden els originals en plaques de vidre. La col·lecció de retrats de Fritz Ritz la formen 172 fotografies. Els retrats estaven sense identificar i gràcies a la col·laboració dels veïns i veïnes s’ha pogut posar nom als rostres anònims.

Després d’obrir un període de participació ciutadana es van poder identificar més de 110 persones. Actualment, “els veïns de la vall fan de guies turístics als nouvinguts i els expliquen qui eren els seus avantpassats mirant a les imatges que estan penjades a les cases. Hem fet un Museu a l’aire lliure sense adonar-nos-en”, explica la directora del Museu, Eva Perisé.

En el projecte ‘Retratem-nos', els nens de 1r a 6è de primària de l’escola Vall Fosca de La Plana de Montrós han recollit un centenar de fotografies d’entre 1900 i 1950, on els protagonistes són els nens. El material es va acabar de recollir el passat 18 de febrer i l’exposició s’inaugurarà el 6 de març a l’escola.

La fotografia, un tret distintiu de la Vall Fosca

El Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella vol treballar la fotografia com a tret distintiu únic d’un territori. Segons explica la directora del Museu, Eva Perisé, amb aquests projectes construïm un relat de la Vall Fosca a través de la fotografia.

“Llegir el territori a través de la fotografia, atès que la Vall Fosca és pionera en aquest suport. És un territori pirinenc que aposta per llegir el territori a través de la fotografia, ja que amb l’arribada de les hidroelèctriques, els veïns de la Vall disposen d’un ampli arxiu fotogràfic familiar”, explica Perisé

Amb aquest projecte escolar, un apèndix de l’exposició ‘Caçadors de Mirades, es vol donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i donar-los instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys. Amb aquesta nova exposició, el Museu podrà tenir un inventari fotogràfic més ampli.

Comparteix

També t'interessarà