El Museu Tàrrega Urgell rep una nova peça del retaule de Ramon de Mur

JORDI BONILLA
Publicat: 
06-05-2025
Actualitzat: 06-05-2025 20:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu Tàrrega Urgell rep una nova peça del retaule de Ramon de Mur
    Peu de foto: 
    Presentació del nou compartiment del retaule de Ramon de Mur al Museu Tàrrega Urgell ©JordiBonilla

El Museu Tàrrega Urgell ha presentat aquest dijous la incorporació d’un compartiment del retaule gòtic de Ramon de Mur dedicat a l’exorcisme de la princesa Sofia al fons del museu. Es tracta d’una peça del 1430 que forma part del conjunt del retaule, del qual es creu que n’existeixen nou peces, tot i que només se n’han localitzat dues. La imatge presenta la particularitat de ser l'única representació d’aquest exorcisme que es conserva en tot el conjunt de l’art gòtic català.

El Departament de Cultura va adquirir l’obra a un antiquari l’any passat per 50.000 euros per incorporar-la a la Col·lecció Nacional. La cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, Sònia Blasco, ha explicat que la compra es va efectuar després de rebre l’avís de l’exdirector del Museu Tàrrega Urgell, Jaume Espinagosa, sobre la idoneïtat de la peça. Cal recordar que a la sala Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 ja exhibia el primer fragment localitzat, prestat també per la Generalitat l’any 2018 i on es representa a Sant Antoni Abat. 

Per donar a conèixer l’adquisició, l’historiador de l’art Albert Velasco ha ofert una conferència sobre el retaule i l’obra de Ramon de Mur. Velasco, a més, va realitzar un informe sobre la seva importància i la necessitat d’integrar-la al fons públic de patrimoni català. A aquest document s’hi va afegir l’anàlisi per part de tècnics de conservació del Museu de Lleida i un estudi econòmic que corroborava la viabilitat de la compra.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha celebrat la incorporació al fons del museu d’una obra que “podria haver estat pintada a Tàrrega”. Ramon de Mur, un dels artistes catalans més destacats del segle XV, es va instal·lar a la capital de l'Urgell el 1412 i va residir-hi durant poc més d'una dècada.

La presentació, que s’inclou dins d’un cicle de xerrades programat pel Museu Tàrrega Urgell sobre art, religió i exorcismes, s’ha iniciat amb un minut de silenci de record a l’escriptor i tècnic cultural Xavier García, traspassat aquest passat diumenge.

La següent conferència serà el 30 de maig a càrrec de Júlia Carreras sobre la història dels exorcismes. L'11 de juny clourà el cicle l'exorcista del Bisbat de Vic, mossèn Joan Prat, amb una ponència sobre exorcisme i fe.

Comarques: 
Urgell
Comparteix

També t'interessarà