El mussol, convidat inesperat de la tardor: com prevenir-lo i tractar-lo

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
10-09-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El mussol, convidat inesperat de la tardor: com prevenir-lo i tractar-lo
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu ©Pixabay

Amb l'inici del curs escolar i l'arribada de la tardor, passem més temps en espais tancats com a aules o oficines. Aquest fet, sumat als canvis de temperatura i l'ús de la calefacció, pot incrementar l'exposició a bacteris i provocar problemes de salut ocular com els mussols, ens ho expliquen els experts de ILO Oftalmologia.

Els mussols, també anomenats urçols o ordèols, són infeccions bacterianes que es desenvolupen a la base d’una pestanya o dins de la parpella. Aquests apareixen quan els fol·licles pilosos de les pestanyes o les glàndules sebàcies es bloquegen, permetent que s’hi acumuli greix i brutícia, un entorn que facilita la proliferació de bacteris, els quals provoquen una inflamació dolorosa amb una protuberància, similar a un gra. Tot i que solen desaparèixer en uns dies, cal mantenir una bona higiene ocular per prevenir complicacions.

ℹ️ Per què apareixen els mussols als ulls?
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Tractament

  • Aplicar una compresa tèbia: La calor és un dels remeis més senzills i efectius. Aplicar una compresa tèbia ajuda a dissoldre el pus acumulat i facilita que l’oratge es dreni de manera natural. Aquest mètode és especialment recomanable per als nens, ja que és no invasiu. Només cal humitejar un drap net amb aigua tèbia i aplicar-lo sobre l'ull afectat durant uns 10-15 minuts, tres o quatre vegades al dia.
  • Mantenir la parpella neta: És fonamental rentar suaument la zona afectada amb aigua i un sabó suau, com xampú per a nadons. També es pot utilitzar una solució salina per netejar l’ull i promoure la cicatrització.
  • Evitar el maquillatge i les lents de contacte: Mentre persisteixi el mussol, és recomanable evitar l'ús de maquillatge als ulls, ja que podria empitjorar la infecció. També cal prescindir de les lents de contacte fins que desaparegui, per evitar la introducció de més bacteris.
  • Utilitzar analgèsics: Si l'urçol és molt dolorós, es poden prendre medicaments com ibuprofèn o paracetamol per alleujar el dolor i la inflamació. És important consultar amb un metge abans de prendre qualsevol medicament, especialment en el cas dels infants.

Quan cal consultar un metge?

Tot i que els mussols solen desaparèixer sense necessitat de tractaments mèdics, és important consultar un oftalmòleg si:

  • La infecció no millora després de dues setmanes.
  • La inflamació augmenta o es torna més dolorosa.
  • Apareixen símptomes d'infecció més enllà de l'oratge, com febre o enrogiment en altres parts de la cara.
  • La visió es veu afectada.

En aquests casos, el metge pot receptar una pomada antibiòtica o gotes oculars per combatre la infecció. En situacions més greus, podria ser necessària una petita intervenció per drenar el mussol.

Amb la tardor, cal estar atents a aquests petits problemes oculars i seguir uns hàbits higiènics per mantenir els ulls sans. Si sospites que tens un mussol o tens qualsevol dubte, consulta amb un professional.

Comparteix

També t'interessarà