El nou IVA del material sanitari costa 3,2 milions a hospitals i CAP públics de Lleida

SEGREcom
Publicat: 
07-01-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El nou IVA del material sanitari costa 3,2 milions a hospitals i CAP públics de Lleida

La pujada de l'IVA del 10 al 21% per als productes d'ús sanitari costarà als hospitals i CAP de l'Institut Català de la Salut i Gestió de Serveis Sanitaris a Lleida 3,2 milions d'euros el 2015, segons van explicar fonts de l'ICS. Aquest augment impositiu ha estat ordenat per la legislació europea i afecta tot tipus de productes com equips mèdics (ecògrafs, aparells de rajos X o de ressonància magnètica, per exemple), instrumental sanitari (com bisturís, benes, apòsits, xeringues, termòmetres o guants de làtex) i fins i tot productes com els llençols o el mobiliari d'ús hospitalari.

En queden exempts, en canvi, productes vinculats a discapacitats o deficiències, com ara pròtesis, cadires de rodes, ulleres, lents de contacte, compreses i anticonceptius, així com gases o benes per a primers auxilis que compra l'usuari final. Els medicaments segueixen al 4% d'IVA.

Resulta evident que qualsevol centre mèdic (també els del sector privat) consumeix un gran nombre de tots aquests productes, per la qual cosa apujar-ne l'IVA més del doble tindrà un impacte considerable, especialment a les àrees de radiologia, laboratori i tecnologia. Les mateixes fonts van indicar que intentaran disminuir-lo mitjançant la concentració de l'adquisició de productes amb centrals de compres i logístiques.

L'increment del volum de compres que suposarà el Sistema Integral de Salud (SIS) de Lleida, també pot permetre aconseguir descomptes més grans en l'adquisició d'aquests productes. A més, caldrà veure si el CatSalut contracta més activitat o si els preus baixen per la major competència entre els proveïdors.

El pressupost de Salut creix només un 2% per a aquest any (sempre que no s'hagi de prorrogar el del 2014, la qual cosa en suposaria la congelació), així que no hi ha gaire marge per reassignar despeses, encara que es disposa de tot l'any per quadrar els números. Fonts del departament de Salut van reclamar que l'Estat reverteixi l'increment d'ingressos impositius per aquesta via en el mateix sistema sanitari, de manera que l'impacte final sigui nul.

Comparteix

També t'interessarà