El nou Puosc garanteix ajuts per a tots els ajuntaments, consells i EMD de Lleida

R. R.
20-09-2019
  • El nou Puosc garanteix ajuts per a tots els ajuntaments, consells i EMD de Lleida

Tots els ajuntaments, consells comarcals i entitats municipals descentralitzades (EMD) tindran assegurades subvencions en el nou Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (Puosc), el primer que convoca la Generalitat des de l’any 2012. Així ho va explicar ahir la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, després de presentar a Lleida la nova convocatòria d’ajuts, dotada amb 250 milions per al període 2020-2024. Així, les bases de la convocatòria reserven 64 milions en concepte d’“ajuda mínima garantida” per a cada un d’aquests ens locals, mentre que la màxima serà de 250.000 euros.

La consellera va assenyalar que la quantia d’aquests ajuts mínims està encara per determinar. Una vegada rebuts els projectes d’ens locals, els 64 milions s’hauran de repartir basant-se en factors com la població, l’extensió i el nombre de nuclis habitats de cada sol·licitant. Aquesta partida per garantir ajuts forma part dels 160 milions per a inversions a què podran optar tots els ajuntaments, consells i EMD amb ajuts de fins a 250.000 euros. Els 96 milions restants s’assignaran en règim de concurrència competitiva. Les bases donen prioritat a projectes que impulsin l’activitat econòmica, infraestructures que redueixin riscos naturals com allaus, i a iniciatives que contribueixin a l’equilibri territorial, entre altres factors.

La voluntat de guanyar equilibri territorial és, precisament, el que ha portat la Generalitat a reservar 90 milions del nou Puosc a subvencions per a ajuntaments i altres ens locals les poblacions dels quals no superin els 5.000 habitants. Aquesta línia específica atorgarà ajuts d’un màxim de 125.000 euros. La consellera va apuntar que aquesta mesura pretén combatre la despoblació rural i va afegir que les localitats amb menys habitants seran també les que podran pagar amb aquests ajuts un percentatge més gran de les inversions incloses en el Puosc. Així, Budó va indicar que les subvencions que rebi Lleida ciutat, l’únic municipi de la província que supera els 20.000 habitants, cobriran un màxim del 50% de les obres i inversions incloses al Puosc. Aquest percentatge serà més gran per a poblacions més petites i arribarà a cobrir un 95% en el cas de municipis de fins a mil habitants.

Dotació assegurada amb o sense pressupostos de la Generalitat

La consellera de Presidència va subratllar que la dotació econòmica per al nou Puosc està assegurada malgrat que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats des del 2017. Va explicar que les partides per al pla de subvencions formen part de la planificació que acompanya les pròrrogues pressupostàries. La consellera, la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit; i el delegat de la Generalitat, Ramon Farré, van presentar el Puosc davant d’uns 300 alcaldes, regidors i tècnics municipals a la Llotja de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next