El Palau d'Anglesola celebra la Festa Major del Patrimoni

REDACCIÓ
12-10-2020
  • El Palau d'Anglesola celebra la Festa Major del Patrimoni
  • El Palau d'Anglesola celebra la Festa Major del Patrimoni
  • El Palau d'Anglesola celebra la Festa Major del Patrimoni
  • El Palau d'Anglesola celebra la Festa Major del Patrimoni
  • El Palau d'Anglesola celebra la Festa Major del Patrimoni

Un centenar de persones participen del recorregut pels principals atractius culturals del Palau d'Anglesola en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni.

Els edificis protagonistes del matí de diumenge assolellat han estat la cooperativa sant Roc, l'estació del trenquet i el nucli antic de la vila, amb l'església parroquial inclosa. A cada espai una historiadora i un historiador local han rebut els participants, un centenar repartit en tres grups, i els han acompanyat a descobrir el patrimoni. En Francesc Balcells i Llobera, la Carme Miró i Mo, la Laura Garralón, el Sebastià Garralón i Viles, el Santi Campo i la Fina Torregrossa, han preparat les explicacions de forma didàctica i amena, connectant passat i present. Durant l'hora i mitja de d'activitat, s'ha passejat pel modernisme del celler cooperatiu aixecat fa justament un segle, pel tresor dels canals d'Urgell, per l'antic trenquet de línia estreta que connectava Mollerussa i Balaguer, per les pedres de l'església que recorden l'antic monestir de l'orde dels Hospitalers obert al municipi a l'edat mitjana.

Cada grup ha estat acompanyat per un guia. En Joan Yeguas, en Jaume Suau i la Maite Teixidó han fet d'amfitrions i han dinamitzat la caminada entre cada parada històrica. A banda de la història, els participants han pogut degustar un refrigeri amb vi i fruits secs. I al final del matí s'han endut un clauer amb la inscripció "Tu ets la clau del Palau", perquè el patrimoni cultural és viu i té sentit quan s'obren les portes, es coneix i se'n gaudeix. En aquests moments que vivim, necessitem reivindicar més que mai la cultura. I la clau la tenim totes i tots.

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren ininterrompudament des de 1991 a Catalunya, impulsades per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural per iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea. Hi participen centenars de municipis catalans. Al Pla d'Urgell, el Centre de Recerques les organitza anualment des del 2012 i ja fa vuit anys seguits que van itinerant per pobles diferents.

Comparteix

També t'interessarà