El Palau entra a la xarxa per la pau i digitalitza els Capbreus

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
26-01-2021
Actualitzat: 26-01-2021 12:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Palau d'Anglesola entra a la xarxa d'alcaldes i alcaldesses per la pau

Divendres passat, 22 de gener, es va celebrar l'Assemblea d'Alcaldes i Alcaldesses per la pau en la qual, el Palau d'Anglesola, hi ha participat per primer cop. La reunió ha tingut lloc justament el dia que entrava en vigor el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, després que més de 50 estats l'hagin signat i ratificat. L'assemblea ha expressat el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat. Per això des de la Xarxa s'insta als ajuntaments catalans a signar la moció de suport al Tractat en els diferents plens municipals: http://ciutatsdepau.org/

Actualment hi ha al món més de 13.000 armes nuclears, la majoria d'elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes que l'any 1945 van destruir Hiroshima i Nagasaki. Mayors of Peace, de la qual la Xarxa en forma part, una Xarxa mundial de més de 8.000 ciutats.

Actualment, l'organització internacional Mayors for Peace agrupa més de 8.000 municipis, de 165 països i regions d'arreu del món, que tenen com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l'eliminació de les armes nuclears. A Catalunya hi ha més de 200 municipis que, com el Palau d'Anglesola, són membres de la xarxa, una mostra de la fortalesa i el dinamisme del municipalisme català en l'àmbit de la cultura de pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.

Digitalització Capbreus

Un any després de deixar en dipòsit els documents del Palau d'Anglesola a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell, han digitalitzat els manuscrits més antics del s. XVIII, els Capbreus. Es presentaran el dijous, 28 de gener de 2021, 11.00 h a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell. Hi participarà el director de l'Arxiu, Daniel Villarúbias, precisament la vigília del seu trasllat cap a la direcció de l'Arxiu de l'Alt Penedès.

Els Capbreus recullen dades detallades de les propietats i béns dels veïns. Per això constitueixen una bona font per als estudis demogràfics, socials, econòmics i onomàstics. Tenir-los digitalitzats, encara facilitarà més aquests treballs. 

Comparteix

També t'interessarà