El Parc Astronòmic deixa deu milions d'euros al Montsec

R.RÍOS
21-06-2018
  • El Parc Astronòmic deixa deu milions d'euros al Montsec

Més de deu milions d’euros d’impacte econòmic en restaurants, hotels i altres punts turístics és el balanç que ha deixat al territori la primera dècada de vida del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), que compta amb l’observatori científic i el Centre d’Observació de l’Univers de Àger. Només el COU ha rebut més de 270.000 visitants des de la inauguració i fins a un 70% ha pernoctat al Montsec durant la visita. Això suposa que l’impacte anual s’hagi situat entre els 750.000 euros i els 2,5 milions anuals que estan projectats per aquest 2018.

“És un equipament públic que es va plantejar per un problema de despoblació a la zona i que està tenint un retorn molt important a la part privada”, va assegurar Concepció Cañadell, presidenta del consell de la Noguera, que gestiona des del 2013 el COU, en el qual s’ha invertit en aquest temps més d’1,5 milions d’euros (als quals se’n sumen aproximadament vuit de la construcció). A la línia ascendent de visitants, que van marcar un rècord de 33.000 l’any passat, s’hi sumen els paquets turístics venuts, que s’han duplicat en dos anys al passar de 442 el 2015 a un miler el 2017.

De cara a la commemoració dels deu anys, els actes començaran el pròxim 28 de juny al PAM amb una reunió de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i altres activitats, com ara la inauguració de la nova exposició d’astronomia. L’endemà, el consell comarcal de la Noguera acollirà la Jornada de Ciència i Astroturisme per fer balanç de l’experiència al territori.

Nou espai d’exposicions i actes per celebrar el desè aniversari

El Parc Astronòmic del Montsec celebrarà el desè aniversari a bombo i platerets amb una sèrie d’activitats programades per als pròxims dies 28 i 29 de juny. Entre aquestes destaca la inauguració de la nova exposició permanent sobre astronomia al COU, que no s’havia remodelat des de l’obertura el 2009.

"Passem d’un format clàssic de plafons llegibles a un d’interactiu”, va explicar en aquest sentit Salvador Ribas, director científic del Parc Astronòmic. Constarà de tres espais expositius en els quals es donaran a conèixer les investigacions que s’hi porten a terme, les eines que utilitzen els astrònoms i el cel fosc. Serà el dia 28, quan també tindrà lloc un acte institucional al qual està previst que assisteixin els expresidents Artur Mas i José Montilla i la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?