El Parc Astronòmic del Montsec, una finestra a l’univers

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
29-07-2021
Actualitzat: 02-08-2021 13:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Parc Astronòmic del Montsec, una finestra a l’univers

A la comarca de la Noguera, a Àger, es troba el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), un Racó amb Encant ple de magnífics paisatges i una experiència inoblidable.

Els encants d'aquest lloc sobresurten des del primer moment, després d'un curt recorregut per les muntanyes rocoses -característic d'aquesta comarca-, trobem el Parc Astronòmic del Montsec, el qual s'envolta de camp obert i fresca herba, on es respira pau i tranquil·litat a l'ésser un espai rural.

I és que no tots sabem com neix una estrella, de què es compon o quanta vida té aquesta. El Parc Astronòmic del Montsec t'acosta a les estrelles, il·lustra la vida lluminosa de cadascuna d'elles i explica la funció que tenen, la qual cosa et fa pensar en la magnitud de l'univers que ens envolta.

Imatge PAM

La visita al PAM comença amb una explicació curta i senzilla sobre els estels, la creació de l'univers, les constel·lacions i tot el relacionat amb aquests astres lluminosos que adornen el nostre cel. L'Ull del Montsec, la primera parada de la visita, és un planetari des d'on es realitza una observació del cel sense contaminació lumínica. La cúpula compta amb un sistema de projecció en 3D i una pantalla que ocupa tot l'espai d'aquesta.

Imatge PAM
Imatge PAM

En aquest espai s'aprecia una recreació del cel semblant a la del moment o de qualsevol època i, una vegada acaba la projecció, veus el cel real, completament net i clar, amb diminuts punts brillants que formen les constel·lacions i la llum de la lluna que acompanya la postal natural posada davant els teus ulls.

Imatge PAM

Una altra de les estacions que té la visita és la zona del Parc dels Telescopis, està configurat per tres edificis, on s'observa el firmament en tota la seva esplendor i es realitzen imatges en temps real amb l'ajuda de la lupa de telescopis amb tecnologia punta. El que fa que es puguin captar imatges - amb molta resolució - d'estels que estan a anys llum de la Terra.

Des d'aquest Racó amb Encant es poden observar els estels amb tota la seva claredat, llum i lluentor. El PAM no sols ofereix una sèrie d'activitats en les quals el públic gaudeix de les vistes del firmament. Les característiques paisatgístiques, meteorològiques i geogràfiques, permeten fer d'aquest lloc un centre de recerca i formació en la divulgació astronòmica.

Imatge de Laura Gómez
Imatge de Laura Gómez

L'alta qualitat de les condicions per a la contemplació de les estrelles van fer que la Fundació Starlight concedís el Certificat com a Destinació Turística Starlight al Centre d'Observació del Montsec. A més, les rutes de senderisme que es poden fer per les muntanyes del Pallars Jussà, fan que l'escapada a aquest lloc sigui tot un pla per a fer en parella, amb la família o solo/a.

Imatge de Laura Gómez
Comparteix

També t'interessarà