El parc de l'Alt Pirineu compta ja amb divuit trencalossos

SEGREcom
08-08-2015
  • El parc de l'Alt Pirineu compta ja amb divuit trencalossos

La campanya de seguiment de l'èxit reproductor del trencalòs (Gypaetus barbatus) al parc natural de l'Alt Pirineu ha confirmat la consolidació d'una nova parella, de forma que ja es comptabilitzen fins a 18 exemplars d'aquest animal a l'enclavament natural protegit, que ja compta amb nou zones amb presència de trencalòs. A tot Catalunya hi ha 42 territoris on es pot trobar aquesta espècie.

Aquest any s'ha pogut confirmar que les parelles d'aquesta espècie -continua estant en greu perill d'extinció- al parc natural de l'Alt Pirineu han pogut tirar endavant quatre pollets, el mateix nombre que la temporada passada, i que representa un 36% de la productivitat de tot Catalunya (onze pollets).

Aquest seguiment es porta a terme des de la creació del parc el 2003 i el realitzen personal del parc, membres del Servei de Biodiversitat, agents rurals i voluntaris, d'acord amb el pla de recuperació de l'espècie a Catalunya, així com el programa de seguiment de la biodiversitat (PSB) del parc.

Seguiment

El seguiment consisteix a localitzar any rere any la ubicació exacta del niu a cada un dels territoris on habita el trencalòs, i esbrinar si el pollet s'incorpora a la població salvatge. L'èxit reproductor del trencalòs depèn de la disponibilitat tròfica relacionada amb la ramaderia extensiva i d'ungulats salvatges i està considerat un indicador de la qualitat ambiental de l'espai. En aquest aspecte, la del parc natural de l'Alt Pirineu és la més alta.

A Catalunya es van comptabilitzar 84 exemplars adults el 2013, distribuïts a 42 territoris a la Val d'Aran, Alta Ribagorça, els dos Pallars, Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà i Ripollès.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...