El patrimoni més interessant

SEGREcom
23-09-2014
  • El patrimoni més interessant

Les comarques de Lleida compten amb gairebé un terç dels béns culturals declarats d'interès nacional de Catalunya malgrat que els monuments inventariats representen només el 17% del conjunt. O sigui, pocs béns culturals en relació amb la resta de demarcacions catalanes, però de major interès patrimonial.

En la presentació a Barcelona de la nova edició de les Jornades Europees del Patrimoni (vegeu el desglossament), el director general d'Arxius, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma, va explicar que Catalunya compta amb 29.462 monuments inventariats, a més de 13.995 jaciments geològics i paleontològics registrats. D'aquests, 2.277 monuments i conjunts històrics, a més de 200 jaciments, estan declarats com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).

A les comarques de Lleida es comptabilitzen 4.582 monuments (una xifra que representa el 17% del conjunt de Catalunya) i 2.807 jaciments inventariats. Tanmateix, aquest percentatge s'eleva fins a gairebé el 30% del total quant als monuments i jaciments lleidatans declarats BCIN: 465 i 252, respectivament. A més, s'ha de destacar en aquesta llista de conjunts d'interès nacional a Lleida la presència de 9 monuments declarats patrimoni de la humanitat per la Unesco -els nou temples i ermites del conjunt de la Vall de Boí-, per 35 en el total de Catalunya.

La declaració de BCIN suposa la protecció legal més alta, amb requeriment de permisos especials en el cas d'obres i preferència en les subvencions. La Noguera i la Segarra, amb més d'un centenar de BCIN, encapçalen el rànquing a Lleida d'aquests béns culturals de màxim interès.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next