El periodisme esportiu als Jocs Olímpics: un pas enrere en la igualtat?

LLEIDA.COM | Maria Lozano
Publicat: 
07-08-2021
Actualitzat: 07-08-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Jocs Olímpics masclisme
    Peu de foto: 
    Captures de pantalla

Si alguna cosa ens deixen els Jocs Olímpics als periodistes són titulars. Partit a partit, competició a competició, aquests dies podem trobar cada poc temps una nova notícia sobre el espectacle més gran esportiu del món. I, encara que siguin uns Jocs insòlits per la Pandèmia, hi ha coses que no canvien, o si més no, molt lents. I és que des dels mateixos mitjans de comunicació –i tota la societat- hem de continuar lluitant per aconseguir una comunitat totalment igualitària.

A Río, fa quatre anys vam veure titulars de companys de professió com "las chicas más buenorras de los Juegos", a Tokio no anava a ser menys. La sexualització de les jugadores sovint és el tema principal. Aquest any alguns mitjans de comunicació han apuntat a l'atleta alemanya AlicaSchmidt, amb el titular "la atleta más sexy del mundo competirà en los Juegos Olímpicos". 

Jocs Olímpics masclisme
Captures de diferents mitjans

I es que no és la única que ha rebut comentaris. També és comú veure comparacions amb algun esportista home, minimitzant així a les dones. A Diana Taurasi se li ha comparat amb Jordan, tot i que ella la seva trajectòria en el món del bàsquet és exemplari poc comparable amb la de l’ex jugador dels Chicago Bulls.

Captura de pantalla de diferents mitjans

A la tenista AriarneTitmus, el diari La Razón decidia informar sobre l’esportista, que és una llegenda d’Estats Units i que va guanyar el partit amb Leckedy, sota el títol “l’admiradora de Nadal”. Encara més inacceptable és comparar a una esportista olímpica amb un personatge de ficció, com han equiparat Adriana Cerezo amb Jackie Chan. I es que la madrilenya, amb 17 anys ha aconseguit la medalla de plata a Taekwondo, als seus primers Jocs Olímpics.

Captura de pantalla de diferents mitjans
Masclisme i Jocs Olímpics
Captura de Pantalla de diferents mitjans

Veiem doncs, com sempre és més important l'home que la dona. Us ensenyem més casos, com per exemple el que ha contestat la mateixa María Xiao, olímpica espanyola de tenis de taula. Es va pujar un vídeo de Xiao jugant a tenis de taula amb el jugador de futbol Pedri. El titular esmentava al jugador de futbol, reconeixent-lo per jugar a tenis de taula amb "una olímpica". Però ni rastre de qui era Xiao ni de la seva trajectòria. La jugadora, però, en aquest cas, no tardava a reconèixer-se ella per xarxes.

Masclisme i Jocs Olímpics
Captura de Pantalla Twitter

Podem parlar també de casos on és més important la vida personal de la dona que perquè està als Jocs Olímpics. Van contextualitzar a la tenista Paula Baldosa amb la seva vida privada, pel simple fet d'haver estat parella de David Broncano. I és que la seva vida amorosa és igual o més important que la seva triomfant trajectòria professional, és clar!

Masclisme i Jocs Olímpics
Captura de Pantalal diferents mitjans

Des de LLEIDA.COM rebutgem aquest periodisme, on la dona passa a ser inferior que els homes, inclús un objecte. El periodisme ha de ser clar, objectiu i igualitari. És una gran finestra a la realitat i serveix per visibilitzar les injustícies que viuen les persones durant el dia a dia. Per això, si des de dins no es canvien comentaris masclistes com els que hem vist, la societat no podrà evolucionar cap a una més igualitària.

Comparteix

També t'interessarà