El Pla d'Urgell acull una missió internacional per millorar els models de predicció meteorològica

LLEIDACOM / REDACCIÓ
Publicat: 
20-07-2021
Actualitzat: 20-07-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Pla d'Urgell acull una missió internacional per millorar els models de predicció meteorològica

La zona del Pla d'Urgell ha sigut escollida com a punt inicial d'estudi del projecte LIAISE (Land Surface Interactions with the Atmosphere over the Iberian Semi-arid Environment). Una missió internacional que té com a objectiu recollir dades sobre el regadiu dels cultius en regions semiàrides, on l'aigua s'evapora més del que és habitual. La iniciativa investiga com aquest procés pot interferir en l'atmosfera. El projecte també exposa la principal problemàtica que suposa la manca d'aigua dolça i el futur d'aquestes regions marcat pel canvi climàtic. I així, polir els models meteorològics i climàtics.

En l'estudi participen investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), científics de la NASA, l'Agència Espacial Europea, el CNRS i altres organismes internacionals. La campanya, que s'ha iniciat enguany, prendrà mesures al llarg d'aquest estiu per tal d'estipular mesures intensives a les explotacions agrícoles de Mollerussa, Linyola, l'Estany d'Ivars, Verdú i Bellpuig. Dintre de les actuacions, es preveu que la NASA, la SAFIRE i l'ESA sobrevolin la zona amb avions que compten amb sensors instal·lats per mesurar la humitat superficial del sòl i la temperatura del terreny, factors que ajudaran a estimar el consum d'aigua dels conreus. Durant els dies previs, es validarà la informació que donen aquests sensors abans de col·locar-los als satèl·lits.

El Pla d'Urgell és la zona ideal perquè els científics portin a terme aquesta investigació per la gran heterogeneïtat de cultius i sistemes de regadiu d'aquest terreny semiàrid. A més, remarquen que és important entendre de quina manera els sistemes d'irrigació poden afectar el cicle hidrològic. "En un futur sec, hem de saber si podrem augmentar les reserves d'aigua o si això tindrà conseqüències i alteracions al clima local". Un cop es coneguin totes les dades sobre els models meteorològics i hidrològics, es podrà dissenyar un sistema d'irrigació òptim per evitar el malbaratament d'aigua i, perquè aquestes infraestructures artificials de regadiu interfereixen el mínim possible en el cicle natural de l'aigua. Totes les dades meteorològiques obtingudes durant aquesta missió internacional també seran utilitzades per a la previsió i control dels incendis forestals d'aquestes zones semiàrides.

Comparteix

També t'interessarà