⏯️ El Pla d'Urgell prepara espais per aïllar temporers amb Covid19

ACN
26-07-2020
  • Recursos dels espais que han habilitat a Golmés i a Castellnou de Seana per aïllar persones sospitoses de tenir covid-19
  • Pla obert de l'alcalde de Castellnou de Seana, Jordi Llanes, a una de les habitacions de l'habitatge que l'ajuntament ha habilitat per aïllar de manera temporal temporers amb símptomes de covid-19
  • Pla obert d'una habitació individual amb un llit i una cadira en un dels espais que Golmés ha habilitat per aïllar de manera temporal persones amb símptomes de covid-19
  • Pla obert de l'alcalde de Castellnou de Seana, Jordi Llanes, revisant el material que hi ha a la cuina de l'habitatge que han habilitat per aïllar temporers amb símptomes de covid-19

Diversos municipis del Pla d'Urgell han habilitat espais per aïllar temporers amb símptomes de covid-19 o casos positius, seguint les recomanacions del Govern. A les portes de la campanya de la fruita, els alcaldes remarquen que la situació en què es troba el Pla és molt diferent a la que s'ha viscut al Segrià, principalment perquè la producció de fruita és menor i es necessita menys mà d'obra. Pobles com Golmés o Castellnou de Seana han condicionat espais per aïllar treballadors sospitosos de tenir coronavirus i que esperen el resultat de la prova PCR. Així mateix, el Pavelló Firal de Mollerussa podrà acollir casos positius i el Consell Comarcal busca més espais amb aquesta finalitat. L'ens també s'encarregarà del trasllat dels temporers. 
Els municipis del Pla d'Urgell han condicionat aquests espais com a mesura preventiva amb l'objectiu que, davant d'un brot de coronavirus en una empresa hortofructícola, es pugui actuar el més ràpid possible i trencar la cadena de transmissió del virus. La comarca vol evitar que durant la campanya de la fruita que comença a finals de juliol i principis d'agost es detectin brots de covid-19 a explotacions agràries com ha passat al Segrià. 

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, ha dit que els municipis han de tenir un espai de cribratge on poder aïllar de manera preventiva els treballadors del camp que estan a l'espera de rebre els resultats de les proves PCR. També ha dit que l'ens comarcal està buscant un o dos espais més on poder aïllar casos positius, que se sumarien al pavelló firal de Mollerussa. Aquests s'habilitaran quan els treballadors que han donat positius no puguin ser traslladats a Lleida.

En aquest sentit, Panadés ha dit que l'ens comarcal s'encarregarà de traslladar aquests temporers als diversos espais que s'han adequat als pobles de la comarca o als espais habilitats a la capital del Segrià. D'aquesta manera, el consell vol donar resposta a un dels aspectes que més preocupaven als alcaldes de la comarca.

Pel que fa alguns dels espais, a Golmés, l'Ajuntament ha condicionat un edifici municipal de dues plantes que es trobava en desús. L'equipament es va acabar de construir fa dotze anys i havia d'acollir un centre de dia. Per aquest motiu, l'espai disposa de diverses habitacions individuals, així com banys i dutxes. En total, hi ha dotze places.

Per la seva banda, a Castellnou de Seana s'ha preparat un habitatge als antics pisos dels mestres, al costat de l'ajuntament. El pis té una capacitat per a cinc persones, xifra que es pot arribar a doblar en cas que s'hagi d'habilitar un segon habitatge de l'edifici.

Tot i això, l'alcalde de Golmés, Jordi Calvís, ha dit que la situació que es viu al Pla d'Urgell i al Segrià no té res a veure l'una amb l'altra. Principalment, perquè el nombre de temporers que arriben a la comarca és molt inferior i perquè hi ha menys producció de fruita. "El 95% dels conreus que hi ha al Baix Segre són fruiters, mentre al Pla el municipi que en té més no passa del 30%", ha dit Calvís, que ha afegit que, en el cas de Golmés, aquest percentatge oscil·la entre el 15 i el 20%. "És molt diferent. Tot i així hem d'estar preparats pels possibles positius que puguem tenir", ha afegit.

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Castellnou de Seana, Jordi Llanes, que ha dit que aquest estiu al poble s'espera que hi arribin "uns 25 temporers com a molt". I és que a diferència del Segrià, Llanes explica que la majoria dels temporers que treballen a la campanya de la fruita estan establerts al municipi i la resta que arriben de fora ho fan amb feina. "Si no, ja no venen", ha afegit.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta