El Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal del Govern vol contribuir a revertir el despoblament a Ponent

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
22-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal del Govern vol contribuir a revertir el despoblament a Ponent
    Peu de foto: 
    Delegació del Govern de Lleida

El Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) que vol implementar el Govern contribuiria a revertir el despoblament a Ponent. Així ho ha assenyalat aquest dimecres el cap de l'Oficina d'aquest projecte, Sergi Raventós, en una sessió informativa a la capital del Segrià. Raventós ha destacat que la RBU tindria uns efectes "molt positius" entre la gent jove, les dones i els treballadors vinculats a l'activitat agrària perquè els ajudaria a quedar-se al territori en comptes d'abandonar-lo a la recerca d'altres oportunitats.

El Pla Pilot de la RBU s'ha presentat en una sessió informativa organitzada per la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la delegació del Govern a Lleida, a la seu de l'entitat col·legial a la capital del Segrià.

En aquest sentit, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha ressaltat que la RBU és una eina per a la dinamització de l'àmbit rural que ja contempla l'Agenda Rural de Catalunya, el full de ruta per a la planificació de les polítiques d’equilibri, cohesió i impuls territorial, socioeconòmic i ambiental a Catalunya. "Amb la transformació rural que necessitem i en la qual el Govern està treballant, al costat del món local i dels agents socials i econòmics, la RBU és una mesura important per a diversificar l'activitat econòmica i fixar la població al territori”, ha afirmat la delegada.

En el transcurs de la sessió informativa, s'ha exposat que la RBU pot generar efectes positius en qüestions que afecten el mercat laboral en un sentit més ampli, però que en el cas de la pagesia es deixen notar de manera més clara. En concret, es fa referència a la temporalitat, que en el cas de les àrees rurals pren la forma d'estacionalitat, condicionada pels cultius. Aquesta estacionalitat porta a oscil·lacions en els ingressos dels treballadors i petits productors agrícoles, i fins i tot en la població dels municipis per l'elevada mobilitat de la mà d’obra. D'aquesta manera, la RBU actuaria com un factor anivellador dels desequilibris territorials causats pels efectes del mercat laboral.

Comparteix

També t'interessarà