⏯️ El ple de la Paeria de Lleida aprova licitar un solar al polígon dels Frares per fer-hi un centre de culte

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
24-11-2023
Actualitzat: 24-11-2023 18:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El ple de la Paeria de Lleida aprova licitar un solar al polígon dels Frares per fer-hi un centre de culte
    Peu de foto: 
    Ignasi Gómez (ACN)

El ple de la Paeria de Lleida ha aprovat aquest divendres el plec de condicions per a la concessió d'un solar municipal al polígon dels Frares amb l'objectiu que s'hi pugui implantar un centre de culte. El punt ha tirat endavant amb 14 vots a favor del PSC i Junts, i 11 en contra del PP, ERC i Comú, mentre que Vox s'ha abstingut. Així, s'ha donat llum verda al procés de licitació, malgrat que la comunitat musulmana Ibn Hazm de la ciutat va rebutjar instal·lar-se en aquest terreny. En aquest sentit, l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha explicat que va tenir coneixement que els musulmans negociaven l'adquisició d'una parcel·la al mateix polígon industrial i això els va motivar a proposar aquesta ubicació.

El PSC ha rebut el suport de Junts per votar a favor de la licitació en règim de concessió durant 50 anys d'un solar municipal al polígon Camí dels Frares per a la instal·lació d'un centre de culte. El PP hi ha votat en contra juntament amb ERC i el Comú, que prèviament havien demanat deixar l'expedient sobre la taula i no sotmetre'l a votació. Per la seva part, Vox s'ha abstingut sense fer ús dels seus torns de paraula.

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha explicat que van optar per aquesta ubicació al polígon industrial després de conèixer que la comunitat musulmana més nombrosa de la ciutat, Ibn Hazm, negociava un acord per obtenir un solar a la mateixa zona. Tot i això, els musulmans van rebutjar la setmana passada construir la seva mesquita en la parcel·la que treu a licitació el consistori lleidatà.

En aquest sentit, Larrosa ha afirmat que els representants de la comunitat musulmana li han expressat la seva voluntat de "parlar" i per això "escoltarem el que presentin", ja l'expedient urbanístic que s'ha aprovat pot rebre al·legacions durant el període d'informació pública. "Això és compatible amb què demà la comunitat tanqui el seu acord particular amb qualsevol empresari per aconseguir una finca", ha afirmat l'alcalde de Lleida.

Per la seva part, Violant Cervera (Junts), ha dit que "senzillament votem a favor de les competències que té el consistori per oferir un terreny per a un centre de culte, tot i que després seran les diferents confessions religioses les que decideixin si opten a la licitació". En canvi, el cap de l'oposició Xavier Palau (PP) ha acusat l'equip de govern de no tenir un pla alternatiu i fer veure que han proposat una solució que "no agrada ningú" i que provocarà que els musulmans comprin un solar en un altre lloc de la ciutat, la qual cosa "comportarà moviments veïnals" que poden derivar "en un conflicte social i veïnal per una manca de gestió i improvisació".

Per la seva part, Jordina Freixanet (ERC), ha expressat que "no té cap sentit" que qualsevol comunitat s'hagi d'instal·lar "enmig d'indústries". "Continuarem tenint un problema creixent amb la comunitat musulmana", ha lamentat Freixanet. Finalment, Laura Bergés (Comú), ha demanat tant als grups municipals com a la comunitat musulmana "repensar" la fórmula que ha de permetre habilitar un nou espai de culte per als musulmans i buscar solucions més enllà de l'àmbit urbanístic.

Protesta de la PAH Lleida

En el decurs del ple, integrants de la PAH Lleida s'han concentrat a l'accés a l'Ajuntament de Lleida ubicat a l'avinguda de Blondel per protestar contra la modificació en el protocol d'empadronament a la ciutat, el qual establirà l'obligatorietat de comunicar al propietari de l'habitatge aquest procés si el vol efectuar un ciutadà que no disposi de títol jurídic. Els concentrats consideren que aquest canvi "criminalitza" les persones i "afavoreix els especuladors d'habitatge".

Per la seva banda, Larrosa ha assenyalat que es tracta d'un decret que vol impedir que "els ocupes avancin de qualsevol manera a la ciutat". Per la seva part, Freixanet ha criticat les formes en què s'ha donat a conèixer el decret i ha assegurat que el posaran en coneixement de la sindicatura de greuges de Catalunya i "allà on hi hagi competència per rebatre'l". Amb tot, Larrosa ha afegit que el decret no s'ha sotmès a la consideració del ple d'aquest divendres.

Comparteix

També t'interessarà