El Ple Municipal aprova les ordenances fiscals per a l’any 2020

REDACCIÓ
22-10-2019
  • El Ple Municipal aprova les ordenances fiscals per a l’any 2020

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest dilluns el projecte d’Ordenances Fiscals per a l’any 2020, que presenten 4 reptes: una fiscalitat més justa i progressiva; l’aposta per la transició ecològica; afrontar el problema de l’habitatge i, com a prioritat, la reducció del deute. El document ha obtingut llum verda amb els 15 vots a favor d’ERC-AM, JxCat Lleida i el Comú i els vots en contra del PSC, Ciutadans i PP.

La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha explicat que “el projecte d’ordenances pretén millorar la competitivitat de la ciutat i el seu progrés econòmic i social. En definitiva, és una aposta clara per la millora de la qualitat de vida dels lleidatans i lleidatanes”. Segons ha dit, es proposen uns pressupostos valents i responsables, sense deixar de banda els col·lectius més desafavorits i protegint la petita i mitjana empresa, i l’activitat agrícola i ramadera.

Pifarré ha indicat que la proposta de l’equip de govern és l’actualització de les taxes segons l'IPC, que és de l’1,4%. Entre altres mesures, ha comentat que als valors cadastrals més alts s’aplicarà un IBI amb un tipus de diferencial més alt, no als habitatges i que es bonificarà un 90% les persones físiques que s’adscriguin al programa de medicació per lloguer social que gestiona l’oficina municipal d’habitatge. Els immobles que realitzin instal·lacions fotovoltaiques es bonificaran en un 50% del cost aplicable durant els cinc anys següents i també tindran dret a una bonificació del 10% els habitatges situats en sòl rústic en tota la zona de l'Horta de Lleida així com els nuclis de Sucs i Raimat. A més, s’incrementarà la bonificació actual del 80% al 95% als immobles corresponents a edificacions de naturalesa rústega indispensables pel desenvolupament d’activitats agràries i ramaderes.

Pifarré ha conclòs que "per deixar les coses tal com estaven no ens calia venir. Governar una ciutat és prendre decisions. Això hem fet amb aquestes ordenances: reduir el deute, fiscalitat progressiva, combatre l'emergència climàtica i afrontar el problema de l'habitatge".

La tinent d’alcalde Anna Campos, de JxCat Lleida ha remarcat l’esforç de l’equip de govern per presentar aquestes ordenances, que no són les que els hagués agradat presentar. Ha reiterat que s’ha tingut en compte diversos col·lectius i que el fet de recaptar més podrà servir per prestar bons serveis públics.

La portaveu del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha insistit a dir que s’ha tingut cura perquè la pressió fiscal no recaigués en les famílies ni en la petita i la mitjana empresa i ha retret que la solució dels anteriors governs havia estat demanar crèdits i “fer la bola més gran”. “Nosaltres fem front al problema i volem reduir el deute”, ha dit. Ferre ha assegurat que la fiscalitat és una eina de transformació social i que s’estan fent polítiques econòmiques d’esquerres.

Per part del grup socialista, Begoña Iglesias considera que s’han apujat els impostos sense mesura i que això, entre altres, farà que les empreses marxin a polígons de poblacions veïnes. Iglesias ha recordat que l’anterior equip de govern del PSC va congelar les taxes durant anys i ha presentat una proposta alternativa d’ordenances fiscals.

La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha proposat la congelació total dels impostos, amb un projecte d’ordenances que, segons ha dit, té com a premissa prestar els mateixos serveis a preus més ajustats. Per això, ha criticat la pujada generalitzada dels tributs, fet que la ciutat sigui “més cara però amb els mateixos serveis”. Ribes ha criticat que els grups municipals que ara governen preguin aquestes mesures, que abans havien qüestionat.

Finalment, el regidor del Partit Popular, Xavier Palau, ha assegurat que hi ha improvisació a la Paeria, que tot és caòtic i que l’equip de govern s’ha contradit quan havia anunciat que no apujaria els impostos.

El Ple ha aprovat les Ordenances Fiscals per al 2020 i ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pel PSC i Cs i les esmenes presentades pel PP.

En l’ordre del dia del Ple Municipal d’aquest dilluns, s’ha debatut també sobre el Compte General del 2018. Aquest no ha tirat endavant, en concordança i coherència amb el vot negatiu dels comptes de l’EMU. El resultat de la votació ha estat 15 vots en contra -ERC, JxCat i el Comú-, 9 abstencions -del PSC i del PP- i tres vots a favor, del grup de Ciutadans.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...