El pollastre blanc torna a estar sense cotització per tercer cop aquest any

j. martnez
Publicat: 
08-11-2016
Actualitzat: 08-11-2016 10:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El pollastre blanc torna a estar sense cotització per tercer cop aquest any

El pollastre blanc va tancar la setmana passada sense cotitzar a la llotja de Bellpuig després d’arrossegar diverses sessions sense superar l’euro per quilo de carn, una situació insostenible per als productors. Amb la de la setmana passada ja són tres les sessions al llarg de l’any que no ha marcat preu (de les quatre permeses per norma per a tot el 2016) i les previsions són que avui tanqui de la mateixa manera o amb l’últim preu conegut, que data de fa dos setmanes, 0,96 euros/quilo.

Deixar sense cotització un producte és un intent per incrementar els preus quan aquests persisteixen baixos al llarg de diverses sesions. En les setmanes 36 i 37 (del 5 al 18 de setembre), van ser les altres dos sessions en les quals el pollastre blanc no va tenir cotització.

El responsable del sector avícola de JARC-Coag, Josep Escoda, va explicar que els baixos preus provenen d’una situació en la qual el pollastre té sobrepès, situació que no agrada als escorxadors i pressiona a la baixa. Va lamentar que per als productors la situació és més greu, ja que als baixos preus de Bellpuig se suma l’incompliment dels escorxadors de respectar aquesta cotització de referència i paga fins a 25 cèntims menys per quilo, segons les partides i els pesos. Amb uns costos de producció d’uns 80-85 cèntims/quilo, els avicultors fa temps que estan en números rojos.

La situació és semblant en les ponedores, amb uns 10 cèntims per sota dels costos de producció, estimats en uns altres 80 cèntims per cada dotzena d’ous, sense comptar l’envasament, que hi afegiria uns 16 cèntims més.

Una llotja sota control municipal per les pèrdues econòmiques

L’ajuntament de Bellpuig s’ha vist obligat a dissoldre el consorci de la Llotja per les pèrdues registrades en els últims exercicis. L’alcalde, Salvador Bonjoch, va explicar que la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (Lrsal) “ens obliga a tancar el consorci, perquè hem acabat els dos últims anys en negatiu i, per tant, és deficitari”. De forma provisional es fa càrrec de la Llotja l’ajuntament de Bellpuig, mentre preparen una nova figura legal que l’administri. Fins ara el consorci el gestionaven el departament d’Agricultura de la Generalitat, la Diputació de Lleida, el consell comarcal de l’Urgell i el consistori.

 

Comparteix

També t'interessarà