El porcí encadena quatre setmanes de pujades de preu

REDACCIÓ
Publicat: 
25-02-2018
Actualitzat: 25-02-2018 9:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El porcí encadena quatre setmanes de pujades de preu

La taula del porcí de Mercoleida ha acordat, per quarta setmana consecutiva, una pujada en les cotitzacions, deixant definitivament enrere el mal inici de l’any per als productors. Així, el porc de Lleida encara aquesta setmana amb un preu orientatiu d’1,115 euros el quilo per animal, la qual cosa suposa un increment de 0,04 euros el quilo respecte a la setmana anterior. Des de l’1 de febrer, quan es va trencar la tendència a la baixa en els preus, els productors de porcí han vist incrementar les cotitzacions 0,12 euros el quilo, i han passat dels 0,995 euros el quilo de finals d’any a la cotització actual significativament per sobre de la barrera de l’euro.

Fonts del sector van explicar que aquesta pujada s’explica per l’existència d’una forta demanda no satisfeta davant d’una oferta que s’ha retallat, al costat de la decisió de molts ramaders de retenir els animals a les explotacions a l’espera de, precisament, aquesta recuperació de preu.

Una decisió que es veu avalada per l’alentiment de l’engreix dels animals per les baixes temperatures. Segons algunes estadístiques, els pesos de la canal en escorxador han augmentat entorn dels 1,5 quilos des d’inicis d’any, cosa que explicaria aquesta decisió d’aguantar l’engreix a les granges a l’espera d’una recuperació dels preus. Així mateix, una certa revitalització de la demanda xinesa en el mercat europeu ha ajudat també a posar fi a un inici d’any en números vermells.

Aquest increment de les cotitzacions coincideix també amb un augment de preus en els principals mercats europeus, encara que per altres raons. Si bé la demanda xinesa ajuda a aquesta empenta dels preus, l’amenaça de la irrupció del temut virus de la pesta porcina africana (PPA) des dels països de l’Est hi influeix en gran manera. Així, Alemanya ha reduït dràsticament les importacions de garrins procedents de Dinamarca i Holanda per evitar contagis, i n’ha reduït l’oferta. Alemanya ha ampliat la caça de senglars per evitar contagis i Polònia estudia aixecar una tanca a la frontera per evitar que animals infectats entrin al seu territori des de l’Est.

Comparteix

També t'interessarà