⏯️ El Port del Comte lamenta la retirada dels ajuts a les estacions privades

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
24-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Port del Comte lamenta la retirada dels ajuts a les estacions privades
    Peu de foto: 
    Foto: Mar Martí ACN)

L'estació solsonina assegura que té prou aigua a les seves basses per afrontar la fabricació de neu durant l'hivern


L'estació del Port del Comte està ultimant els detalls per obrir, tan aviat com sigui possible, la nova temporada d'esquí. Habitualment s'inaugura pel pont de desembre però, a dia d'avui, encara no ha caigut cap volva de neu. "Altres anys per aquestes dates ja hi havia hagut alguna emblanquinada", lamenta el director de l'estació solsonina, Albert Estella. Com a novetat, aquest any obrirà un nou teleesquí. La temporada arriba també marcada per la retirada dels ajuts del Govern a les estacions privades. Asseguren que els han anat molt bé per posar al dia les instal·lacions i que ara, sense aquests diners, "serà més difícil". Estella avança que tindran prou aigua per afrontar la fabricació de neu durant l'hivern amb les dues basses que tenen.

El Govern va anunciar, fa poc més d'una setmana, que deixaria de subvencionar les pistes d'esquí privades i que destinarà aquests diners a pisos socials al Pirineu. Es tracta d'una partida d'1,2 MEUR que es va posar en marxa el 2020 per compensar les pèrdues ocasionades per la pandèmia de la covid-19 i que es destinava, entre d'altres, finançar accions per millorar les instal·lacions i a produir neu artificial. Els beneficiaris eren les tres estacions d'esquí privades que hi ha a Catalunya: Baqueria-Beret, el Port del Comte i la Masella.

Des de l'estació solsonina són conscients que era una mesura extraordinària i, de fet, en una entrevista amb l'ACN el seu director, Albert Estella, assegura que al Port del Comte mai havia comptat amb subvencions i, per tant, sempre se les havien enginyat per tirar endavant. Tot i això, Estella diu que els ajuts els han anat "molt bé" per renovar instal·lacions, sobretot per posar-les a punt a nivell energètic. Creu que, sense aquests diners, serà més difícil poder fer millores. A més, aquesta situació se suma a l'increment dels costos energètics que, segons ell, se'ls hi ha triplicat.

La gestió de l'aigua també és un dels reptes per a les estacions d'esquí, ja que la producció de neu artificial en gasta molta. El Port del Comte, a més, pertany al municipi de la Coma i la Pedra, que es troba des de fa poques setmanes en nivell d'excepcionalitat per sequera. Amb tot, Estella diu que per produir neu artificial no fan servir aigua de la xarxa, sinó que s'abasteixen amb les dues basses que tenen. En concret, en tenen una de 40 milions de litres que es troba a més del 80% de la seva capacitat i una altra de 80 milions de litres d'aigua que es troba al 60% aproximadament.

L'aigua d'aquestes basses, detalla el director de l'estació, prové, majoritàriament, de les pluges i del desgel. Malgrat que ha plogut poc, Estella diu que aprofiten tota la que cau a través d'uns drenatges i a, més, aclareix que tota es reaprofita i no se'n malgasta cap gota. Sí que admet que hauran de ser cursos amb l'ús que se'n fa i "pensar molt" quan engeguen els canons de neu. En total, el Port del Comte compta amb 260 canons de neu repartits per tota l'estació.

Novetats de la nova temporada

El Port del Comte encara no té data d'obertura, ja que, a dia d'avui, no ha fet cap nevada. "Altres anys a finals de novembre ja havia fet alguna enfarinada, però aquest any res", lamenta Estella. Per tant, caldrà estar atents del cel, també per decidir quan engeguen els canons per produir neu artificial. Enguany l'estació tindrà 40 quilòmetres esquiables amb "una de les zones de debutants més grans de Catalunya". Els 54 quilòmetres esquiables de la zona d'Estivella s'ha decidit mantenir-los tancats, com ja es va fer l'any passat, ja que, segons ha explicat Estella, les instal·lacions són antigues i calen moltes reformes.

Una de les novetats serà la instal·lació d'un nou teleesquí a la zona de debutants. Es tracta d'un teleesquí innovador -no n'hi ha cap a Catalunya d'aquestes característiques- que permet elevar-lo quan no es fa servir, de manera que permet que hi passin les màquines que trepitgen la neu per sota. Estella també ha detallat que es tracta d'una maquinària més manejable i fàcil de fer servir per als esquiadors debutants.

Comparteix

També t'interessarà