El premi Vallverdú, per a una obra que alerta dels perills del control digital

SEGREcom
14-11-2015
  • El premi Vallverdú, per a una obra que alerta dels perills del control digital

Xavier Duran (Barcelona, 1959) va guanyar el 1991 el premi Josep Vallverdú amb un assaig en el qual alertava dels riscos davant de les noves tecnologies. El químic, periodista i divulgador científic va repetir ahir guardó amb L'individu transparent. Dels raigs X al big data, una obra en la qual de fet amplia i actualitza 24 anys després la seua anàlisi sobre l'entorn digital i els riscos quant a la privacitat i la possible discriminació de les persones a partir de la informació que circula a la xarxa de forma voluntària o involuntària. Duran va rebre el premi, dotat amb 9.000 euros, a la gala literària celebrada a l'Auditori Enric Granados, que també va distingir l'escriptor i catedràtic de la Universitat de Barcelona Jordi Virallonga (Barcelona, 1955) amb el premi Màrius Torres de poesia dotat amb 6.000 euros, per Amor de fet, el seu primer poemari en català en una trajectòria literària de més de quatre dècades.

La festa literària de Lleida, a la qual no van faltar escriptors com Jordi Pàmias, Pep Coll, Rosa Fabregat, Dolors Sistac, Marta Alòs, Vidal Vidal i l'autor que dóna nom al premi d'assaig, Josep Vallverdú, després d'estrenar la seua nova residència a Balaguer, va ser un senzill acte conduït un any més per l'escriptor i comunicador Màrius Serra, que va interrogar els dos guanyadors abans de l'espectacle, dedicat aquest any a Ovidi Montllor.

Tertúlia amb els guanyadors

Xavier Duran va assegurar que "les regulacions van sempre darrere dels avenços tecnològics, per la qual cosa és necessari reflexionar i prendre consciència dels riscos per evitar possibles mals usos en el món digital que puguin discriminar les persones". Per la seua part, Jordi Virallonga va explicar que en el seu poemari ha intentat "aprofundir en el sentiment tràgic de les vides corrents, en les relacions humanes que es mouen per tòpics".

Abans de l'entrega de premis -el guardó simbòlic de l'escultura Libertinella-, el president de la Diputació, Joan Reñé, va instar a preservar i fomentar la llengua i la cultura catalanes "com a principals elements vehiculadors de la identitat, en una Europa i un món occidental on la nostra cultura segueix sent minoritzada". L'alcalde, Àngel Ros, va destacar que aquesta festa literària és "la contribució més representativa des de Lleida al foment de la llengua i la literatura catalanes".

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta