El productor de boví de carn podria perdre el 30% de la prima

SEGREcom
31-10-2014
  • El productor de boví de carn podria perdre el 30% de la prima

La nova Política Agrària Comuna podrà suposar una reducció d'ajuts per a alguns productors de boví de fins a un 30%. La quantitat final per a cada beneficiari no es coneixerà, de tota manera, almenys fins a finals de l'any vinent de forma provisional i l'import definitiu es podrà saber l'abril del 2016. Així va quedar de manifest ahir en el marc de la XVI Jornada Tècnica de Boví de Carn d'Alcarràs, que va reunir més de 350 persones.

El secretari general d'Agricultura i Alimentació del ministeri d'Agricultura, Carlos Cabanas, va admetre que es tracta d'un model d'ajuts que va qualificar d'"endiablat". Es referia així a un complicat sistema de càlcul amb què s'ha pretès minimitzar els efectes devastadors que podria haver tingut la primera proposta de reforma de la PAC.

El president d'Asoprovac a Catalunya, Ricard Gòdia, va advertir que inicialment la Comissió Europea plantejava fórmules que haguessin reduït en un 80 o fins i tot un 90% les primes, cosa que hauria suposat la desaparició del sector. En la mateixa línia es va manifestar Marc Esquerda, de l'Associació de Boví de Carn d'Alcarràs. El càlcul dels ajuts es farà tenint en compte diferents factors i es preveu un sistema que pretén anar igualant les primes dels ramaders d'una zona. Es pretén arribar a un 60% de convergència en cinc anys. Així, va explicar gràficament Cabanas, l'ajuda final dependrà sobretot "del que cobrin els veïns de la zona. Pot ser que uns ramaders vegin reduïda en un percentatge la seua ajuda per incrementar la de qui cobra menys".

Malgrat que encara no hi ha càlculs precisos. Gòdia calcula que a la zona de Lleida la pèrdua d'ajuda podria oscil·lar entre un 12 i un 25%. La primera proposta de Brussel·les semblava dirigida únicament als països del nord d'Europa, que tenen lligada la granja amb terrenys de pastures properes, mentre que Lleida té una ramaderia intensiva.

Capital del boví

Amb aquesta jornada, que va atreure professionals no només de Catalunya, Alcarràs es va convertir un any més en la capital del boví de carn, una cosa de què es va felicitar l'alcalde, Miquel Serra. De fet, ja ho és en producció a Catalunya, ja que la localitat concentra el 20% del total de la producció, segons dades difoses per Asoprovac. Catalunya va registrar un bon 2013 en el capítol d'exportacions, amb 14.000 caps sortits des del port de Tarragona, i es preveu que aquest exercici també es tanqui en positiu.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?