El programa Incorpora de la Fundació "la Caixa" ha proporcionat 1.127 nous llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat a Lleida
Un 55% de les insercions corresponen a dones, entre les quals hi ha 20 víctimes de violència de gènere
El programa d’inclusió sociolaboral de la Fundació ”la Caixa”, Incorpora, va facilitar a Lleida 1.127 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat l’any 2023, a través de 10 entitats socials i 46 tècnics. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de 403 empreses contractants lleidatanes compromeses amb la responsabilitat social i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de les Nacions Unides.
«L’èxit del programa Incorpora és fruit d’un compromís compartit i del treball en xarxa dut a terme per la Fundació ”la Caixa”, les entitats socials i les empreses adherides al programa. El nostre objectiu comú és facilitar la inclusió de tots els col·lectius que encara han de superar barreres i obstacles a l’hora de trobar una feina. Per això, continuem construint nous ponts entre el teixit social i el teixit empresarial per promoure la igualtat d’oportunitats», ha subratllat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.
Un dels objectius en els quals també se centra el programa és el foment de la igualtat de gènere en l’accés a la feina i la inserció de dones en situació de vulnerabilitat (segons l’INE, la taxa d’atur femení a Espanya es va situar en el 13,36 % en el quart trimestre de 2023, més de 3 punts per damunt de la taxa dels homes). En aquest sentit, del total d’insercions facilitades per Incorpora l’any passat, 22.947 van ser de dones (54 %), de les quals 1.288 eren víctimes de violència de gènere. Això ha estat possible gràcies a itineraris personalitzats que combinen formació competencial i tallers d’empoderament per recuperar l’autoestima i la confiança perdudes.
A més, el programa ha impulsat insercions laborals entre diversos col·lectius: persones amb discapacitat física, intel·lectual o sensorial; persones migrants; joves; persones més grans de 45 anys; joves que provenen del sistema de protecció de menors, i persones amb problemes d’addiccions, entre d’altres.
En paral·lel, a través de les línies d’actuació específiques del programa Reincorpora i Salut Mental, s’ha aconseguit la inserció de 2.478 persones privades i exprivades de llibertat i de 2.942 persones amb problemes de salut mental, respectivament; mentre que mitjançant la línia Autoocupació s’han acompanyat 1.529 persones en risc d’exclusió amb esperit i actitud emprenedora en la creació de nous negocis i microempreses.